Google testuje milimetrové vlny, spektrum pro 5G internet

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Inženýři Googlu v prostorách soukromého kosmodromu Spaceport America v Novém Mexiku vyvíjí technologii pro ultrarychlý 5G internet, který by uživatelům vysílaly solárně poháněné drony prostřednictvím takzvaných milimetrových vln. Výsledkem by mělo být dosažení až čtyřicetinásobné rychlosti nyní běžně dostupného 4G internetu. Tvrdí to alespoň list The Guardian s odvoláním na uniklé e-maily manažerů Googlu s třetími stranami.

O tajném projektu Googlu, který nese název SkyBender, informoval The Guardian s tím, že Google si momentálně s milimetrovými vlnami hraje na pouštních pozemcích testovacího Letového operačního centra (SOC), které původně vzniklo pro řízení vesmírných letů společnosti Virgin Galactic. Ta má ale zatím zpoždění, a tak místo ovládly drony, vysílače a přijímače milimetrových vln.

Vysokofrekvenční milimetrové vlny dokážou, teoreticky, přenést každou sekundu několik gigabitů dat, až čtyřicetkrát více, než dokáže stávající „nejmodernější“ běžně používané a v Česku nyní téměř zcela rozšířené spektrum 4G. Milimetrové vlny, které „okupují“ frekvenční spektrum mezi 30 GHz až 300 GHz (tedy přesně mezi mikrovlnami a infračerveným zářením), však mají jednu významnou nevýhodu – mají krátký dosah.

Extrémně energeticky náročné

Podle Guardianu Google testuje vysílání na 28GHz frekvenci, která se prokázala být jako vhodná, avšak i přes dosavadní pokusy její signál sám o sobě dosáhne jen asi do desetinové vzdálenosti, než stávající signál 4G. „Musí experimentovat se zvýšením dosahu, s cíleným vysíláním takového signálu pomocí takzvaného sfázování. To je však těžké, extrémně energeticky náročné a velmi komplexní,“ okomentoval zaměření výzkumu profesor Jacques Rudell z University of Washington v Seattlu. Podle něj tak bude problém nejen znásobit dosah takového signálu, ale hlavně dronům zajistit dostatek energie.

Google tak v rámci projektu SkyBender testuje nejen samotné mimimetrové vlny, ale také třeba letadlo Centaur či výtvory z dílny výrobce dronů Titan Aerospace, kterého koupil v roce 2014. Projekt má prý na starosti vývojářský tým „Google Access“, pod který spadá také projekt vysílání internetu ze stratosférických balónů „Loon“.

Pronájem do července

The Guardian upozornil, že podle oficiálního dokumentu Federální komunikační komise (FCC) má Google svolení s testováním spektra do července letošního roku a není prvním, kdo se o vysílání milimetrovými vlnami zajímá. Už v roce 2014 se prý touto myšlenkou zabýval projekt Mobile Hotspots Agentury ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty (Darpa).

Za pronájem pozemků a prostor prý Google platí tisíc dolarů denně, celkový nájem by měl prý činit 300 tisíc dolarů. „Tyto prostředky vítáme, ale je jasné, že náš provoz rozhodně nezachrání,“ uvedla výkonná ředitelka Spaceport America Christine Andersonová s tím, že firmě pomalu dochází prostředky. Po předloňské havárii lodi SpaceShipTwo se toho totiž v areálu prý moc „nenatestovalo“ a kosmodrom se prý pomalu blíží existenční limitě. Google informace The Guardian o existenci projektu odmítl jakkoliv komentovat.