Do Rozdělova přijede mistr světa

V rozdělovském Billiard Clubu bude hrát Eddie Merckx. Nikoli legendární cyklista, ale mistr světa v kulečníkové hře zvané karambol.

V karambolu musí hráč trefit svou kouli tak, aby se dotkla zbývajících dvou na stole. To je jednoduchá a velmi stručná charakteristika téhle disciplíny. Belgičan Eddie Merckx ji v současnosti ovládá nejlépe.
Od 16. do 18. října své umění představí také českému publiku. Turnaj v trojbandu Longoni 4×4 pořádá BC Ekvita Kladno. „Do Kladna se těším. Česká kulečníková špička má v Evropě zvuk a navíc budu mít s sebou krajana Eddy Leppense, což je záruka nejvyšší kvality turnaje,“ prohlásil Merckx.

Belgičané míří k Selátku

Hra na stole bez děr je považovaná za těžší disciplínu než populárnější pool, hra s kapsami v mantinelech. V trojbandu se musí hráčova koule před střetem (karambolem) s ostatními koulemi dotknout minimálně třikrát mantinelu. Pro závodní hru se používá buď malý nebo velký stůl o rozměrech hrací plochy 210 x 105 a 284 x 142 centimetrů, což je vzdálenost mezi hranami mantinelů. V Rozdělově si to hráči rozdají na velkých stolech.
Oba Belgičané by měli přespat v penzionu U Zlatého selátka. Do Kladna přijedou společně jedním autem a hned po ubytování si půjdou vyzkoušet do herny stoly. Pak je u Selátka čeká slavnostní večeře. V pátek 16. října dopoledne hvězdy kulečníku přijme primátor. Odpoledne pak budou všichni hráči trénovat společně. „V Rozdělově uvidíme také šest nejlepších českých hráčů. Jednu skupinu vytvořím z hráčů, kteří zastupují jednu značku výrobce tága a ti nastoupí proti zbytku startovního pole,“ říká organizátor akce Milan Ráček.

Mistrům se postaví Aleš

Šest hráčů znamená šest mužů. České ženy zatím mezi evropskou špičku nepronikly. V zahraničí je ovšem účast hráček mezi muži na turnajích běžnou záležitostí.
V pátek večer na belgické hvězdy čeká návštěva některé z kladenských diskoték. „O pivo si už umím říct česky. Těším se taky na pěkné české holky,“ vzkazuje do Kladna Leppens. Organizátor turnaje umožní některému z vylosovaných diváků zahrát si s Merckxem. „To je podobné, jako kdyby rekreační tenista mohl hrát s Federerem,“ míní Ráček.
Česko bude na turnaji zastupovat také kladenský hráč Jan Aleš. „Věřit si proti Belgičanům můžu, ale šanci na celkové vítězství téměř nemám. Pro mě je partie s nimi nejlepší start do sezony. Rád s nimi půjdu i na diskotéku,“ těší se Aleš.

Od soboty do neděle

Samotný turnaj začíná v sobotu v deset hodin dopoledne a poslední finálové karamboly uvidí zájemci v neděli odpoledne. Na trénink hráčů se mohou zájemci přijít podívat už v pátek. Vstup je volný. „Kolem stolů se vejde zhruba padesát diváků. Takže kdo chce dobře vidět, musí přijít včas,“ upozorňuje šéf klubu Jan Kafka.