Do semifinále s Ústím bez Velenského

Lokomotiva zahajuje sérii dvěma domácími zápasy v Městské hale na Slovanech. Citelně jí ale bude chybět klíčový muž sestavy.

To, co se nepovedlo hokejovým Indiánům, zvládli plzeňští basketbalisté na jedničku. Ve čtvrtfinále play-off první ligy také narazili na soupeře z Liberce. Stejně jako hokejisté vyhráli oba domácí zápasy. Na rozdíl od Strakovy družiny ale Frána a spol. nenechali Liberecké se zvednout. Lokomotiva dokázala vyhrát hned první zápas na severu Čech a ukončila sérii hranou na tři vítězné duely v nejkratší možné době. „Nebyla to jednoduchá série, mužstvo ale dokázalo podat koncentrované výkony,“ pochválil svěřence plzeňský kouč Stanislav Marian.

Chuť jednoznačného vítězství zhořkla v samotném závěru třetího zápasu. Dvě minuty před koncem klíčový muž sestavy Jakub Velenský spadl na pravou ruku tak nešťastně, že si zlomil prostředníček. Následovala operace, při které doktoři přidali ještě šrouby na zpevnění. Semifinále je tak pro rozehrávače nenávratně pryč. Teď stojí před Plzní další překážka v cestě za postupem do Mattoni NBL, celek Ústí nad Labem. Severočeši překvapivě vyřadili ve čtvrtfinálové sérii druhý tým tabulky z Jindřichova Hradce.

„Narazíme určitě na velmi zkušený tým, je vidět, že hlavní opory v čele s Američanem McFaddenem nabraly formu,“ varuje před podceněním plzeňský kouč. Přejít přes papírově slabšího protivníka nebude nic jednoduchého, zvlášť bez přesné ruky Velenského.

„Je to pro nás úplně nová situace, Jakub odehrál předtím všechny zápasy. Jeho zranění pro nás znamená úplnou změnu herního stylu. Já ale věřím, že náš tým je dostatečně kvalitní, aby se s tím vypořádal,“ doufá Marian. Plzeň začíná sérii o víkendu dvěma zápasy na domácí palubovce. Kouč Lokomotivy jim přikládá mimořádný význam.

„Bude hodně důležité oba duely zvládnout už proto, že v Ústí je vždy velmi bouřlivá atmosféra. Jindřichův Hradec doma jeden zápas ztratil a Ústí doma pak sérii dotáhlo do konce,“ burcuje Marian.