Do Tatrovic? V Plavkách i bez

Tatrovickou přehradu si před lety oblíbili příznivci nudismu. Tradice nahoty tu přežívá dodnes.

Hlavně nudistickou pláží se proslavila Tatrovická přehrada, na kterou se dnes sjíždějí lidé s plavkami i bez nich. Základy nudistické tradice tady položili už první rekreanti, kteří na zdejší prostředí nedají dopustit. „Nahotu tady trpěli i komunisti a nikdo nás příliš nehlídal. Většinou se tady všichni známe, když ne jménem, tak alespoň od vidění. Bez mokrých plavek je člověku mnohem příjemněji,“ tvrdí sedmašedesátiletý důchodce Pavel ze Sokolova, který na přehradu jezdí přes třicet let. „Je tady nádherné prostředí. Za jiné koupání bych to nevyměnil. Snad jedině pokud by manželka koupila zájezd k moři,“ dodává.
Tatrovičtí nudisté si na své pláži vybudovali kamenné zídky, které si sami udržují. Jejich pláž je ovšem malá, takže někteří z nich polehávají i na okolních travnatých loukách. „Dřív byli výhradně na terasách, ale teď už je potkáte úplně všude. Prostě tady nikdo neřeší, jestli plavky máte nebo ne. Osobně mě to nijak nepohoršuje, jen občas nevím, kam se mám koukat,“ směje se padesátiletá chatařka Věra, která si koupání bez plavek nedokáže představit.

Hluboká a čistá

Tatrovická přehrada je pověstná svojí čistou a studenou vodou. Místní chataři na ni ovšem nedají dopustit. „Aby taky nebyla studená, když je u hráze pětadvaceti metrová hloubka. Voda je tu ale kvalitní, protože se do přehrady dostává dvěma čistými přítoky. Jeden teče až z Přebuzi, druhý z luk,“ říká třiašedesátiletý chatař Jan z Nejdku. Tatrovická přehrada oficiálně slouží jako zásobárna vody pro Sokolovskou uhelnou, proto suché léto znamená i úbytek vody v přehradě. „Vodu odebíráme podle potřeby nebo úmyslně, pokud hrozí například přívalové deště nebo na srážky bohatý podzim. Když je horké léto, je bohužel vody v přehradě málo,“ upřesňuje Josef Pari z vodního hospodářství Sokolovské uhelné. Letos je však v přehradě vody dost, což místní vítají. „Je krásně osvěžující a obzvlášť studená se mi nezdá, protože jsem otužilá. Sinice jsem tady nikdy nezažila, jenom v parném létě voda občas páchla bahnem. Teď je ale všechno v pohodě,“ pochvaluje si Alena, která do Tatrovic jezdí na chatu.

Pláže: nudistická s kamennými terasami nebo travnaté louky. Vstupy do vody jsou písečné.
Teplota vody: okolo 19 °C
Hloubka: až 25 metrů u hráze, okolo 6 metrů u druhého přítoku
Parkování: K vodě se autem nesmí. Na všech přístupových cestách najdou návštěvníci vyhrazená parkovací místa, kde mohou nechat svá auta. K vodě trvá cesta zhruba deset minut. Zaparkovat mohou řidiči přímo pod hrází