Do vody skočili na Štědrý den tři otužilci

Koupaliště ve Velkém Ratmírově přivítalo tradiční dvanáctý ročník Štědrodenního koupání.

Je Štědrý den, hodinu před polednem. Ledové počasí není nejvhodnější pro přírodní koupel. Přesto se našli tři otužilci, kteří na koupališti ve Velkém Ratmírově slavnostně završili letošní otužileckou sezonu. Borci nejprve vysekávají do ledu díru. Pár místních dětí si chce také vyzkoušet teplotu vody, ale rodiče jim dávají najevo jasný zákaz. Počet otužilců zůstává na konečném čísle tři. „Na koupel je nutné se připravovat během celého roku. Pokud se člověk necítí úplně zdráv, je koupání v ledové vodě nebezpečné. Koupat se třeba jen s lehkým nastydnutím nemá smysl,“ zdůrazňuje důležitost přípravy Bohumír Blažek.
Za zvuků vánočních koled se trojice otužilců vrhá do vody, která má teplotu několik stupňů nad nulou. Po pár minutách čvachtání a dovádění se trojice rozhoduje, že se nic nesmí přehánět a vylézá zpět na břeh. Zde je vítá bouřlivý potlesk třicítky přihlížejících.
Mezi diváky nechybí ani starosta Velkého Ratmírova Josef Radosta. Po řádném osušení ručníky si trojice dopřává teplý čaj na zahřátí. Ten si vychutnává s rumem i většina diváků.
Tradiční akce se tentokrát zúčastnili pouze tři zájemci. „Každý rok je počet nadšenců různý. Letos se k nám přidal předseda Jednoty v Jindřichově Hradci Radim Klaška,“ říká hlavní organizátor akce sedmačtyřicetiletý Karel Zíma.
„Obvykle se koupu od dubna do října, ale v prosinci jsem se ještě nikdy nekoupal. Voda byla hodně studená. Ale překvapil jsem sám sebe a zvládl jsem to,“ hodnotí Radim Klaška, který si zdárně odbyl svoji premiéru. U počátků Štědrodenního koupání stál před dvanácti lety dnes sedmašedesátiletý Bohumír Blažek. Akci vymyslel spolu s Karlem Zímou.
„Minulý rok mi koupání nějak nesedlo, ale dnes to byl paráda. Pokud budu fit, určitě se zúčastním i příští rok,“ usmíval se zkušený matador Blažek. Pro Karla Zímu je akce vyvrcholením roku. „Už se těším na další ročník. Chtěl bych poděkovat všem, kteří přišli. Byl bych moc rád, kdyby se naše řady rozrostly o nové členy,“ uzavírá Zíma.