Do zoo přišel Orel, Kos i Pelikán s celými rodinami. A všichni zadarmo

Během posledních deseti let vznikla v ostravské zoo nová tradice. Přeje ptačím příjmením.

Ke vstupu stačilo Markétě a Viktorovi Pelikánů málo. Na vrátnici v zoo ukázali své občanské průkazy. Dovnitř mohli zdarma i se svými třemi dětmi. Vojtou, Františkem a Ivanou Pelikánovými. „Chodíme sem na Den ptactva pravidelně. Letos to bude potřetí,“ řekla spokojeně Markéta Pelikánová. Den ptactva se lotos v zoo slavil v neděli čtvrtého dubna a ostravská zoologická zahrada, stejně jako v minulých letech, zvala všechny lidi s ptačím příjmením zadarmo. „Stává se to u nás už tradicí, které využívá stále více návštěvníků,“ řekla mluvčí zahrady Šárka Kalousková. Do zahrady se vypravila i rodina Orlů až z Kelče. „Je to pro nás příjemné a milé. Této možnosti využíváme poprvé,“ pochvalovala si Jaroslava Orlová se svým mužem Zdeněkem Orlem, že ušetřili nějaké peníze. Do zoo vzali samozřejmě i své děti. Šimona a Kristýnu Orlovi.

Dospělí ušetřili na vstupném devadesát korun, děti mezi třemi až patnácti lety šedesát korun.
Vůbec poprvé možnosti vstoupit do zoo zdarma využil i Jiří Kos. Přišel se svým už dospělým synem Danielem Kosem. „Já tady takto chodím pravidelně. Letos jdu po páté,“ přiznal Kos junior, že se Dnem ptactva v Ostravě má své zkušenosti. „Budeme tady dnes takové Kosí bratrstvo. Přijde totiž ještě jeden syn a pak půjdeme někal na pivo,“ těšil se Kos nejstarší. Vzpomněl si, že do zoo by ten den mohla snad půlka jeho školní třídy. „Seděl jsem v lavici Drozdem, vedle zase seděla Čížková a tak to pokračovalo. Dělali si z nás srandu, že jsme ptáci,“ smál se Kos.

Stejně spokojena byla i rodina Supů z Ostravy. „Loni jsme bohužel tu možnost propásli, letos tak jdeme poprvé,“ svěřovala se Lenka Supová. Doprovázel ji manžel Vlastimil Sup a děti Lenka a Matyáš Supovi. Přišel i dědeček Stanislav Sup a švagrová Stanislava Supová. „Ještě přijde brácha s manželem,“ hlásila Stanislava Supová, že Supi letos opravdu v zoo chybět nebudou.

Plameňáci a Pelikáni

To rodina Pelikánů zažila příběh se svým jménem přímo v zoo, hned v blízkosti vchodu, kde mají své bydlení plameňáci. „Stojíme tady, koukáme na plameňáky a vedle nějací lidé telefonují, že stojí hned vedle pelikánů. Museli jsme je upozornit, že sice stojí vedle Pelikánů, ale Pelikánů s velkým P a to za plotem že jsou plameňáci,“ smála se Markéta Pelikánová.
Z Krmelína přijeli toho dne do zoo i Havránkovi. Byť jde o zdrobnělinu ptačího jména, i oni byli bez problémů vpuštěni zadarmo. „Informaci o této možnosti jsme se dozvěděli na internetových stránkách zoo. Jinak na Velikonoce sem chodíme běžně. To víte, že možnost jít zadarmo potěší,“ prohlásila Hana Havránková, která přišla se svým manželem Janem Havránkem a dětmi Pavlou a Adélou Pelikánovými.

Sýkory vedou

Zaměstnanci zoo mají jasný přehled. Na množství zadarmo vpuštěných návštěvníků vyhrají vždy Sýkory. Letos je následovali Vrány, Slavíci, Holubi a Špačci. Loni to bylo obdobné. Po Sýkorách nejvíce bodovali Holubi, Červenky, Špačci a nakonec Dudkové.
Způsob, jakým si ostravská zoo Dne ptactva připomíná, není žádným unikátem. Využít vstupu zadarmo mohou při oslavách tohoto dne například návštěvníci vyškovské zoo. To v zoo Jihlava mají situaci složitější. Vstupné platit musí, v onen den ovšem jen poloviční.
Počet návštěvníků s ptačím příjmením letos trhal rekordy. V zoo jich napočítali 725.Loni to byl v uvozovkách jen 641. „Jsme velmi rádi, že na naše mimořádné akce takto lidé reagují,“ těší Kalouskovou.