Dobeš chce na dopravních stavbách ušetřit 26 miliard korun

Ministerstvo dopravy chce na více než stovce dopravních staveb v hodnotě bezmála 200 miliard korun v následujících osmi až deseti letech ušetřit 26 miliard korun. Podle ministra Pavla Dobeše budou ušetřené peníze investovány do dalších dopravních staveb v regionech. „Budeme se snažit, že tam kde je ušetříme a budeme motivovat kraj nebo stavební společnost, tak tam je samozřejmě necháme na další stavby,“ prohlásil ministr.

Ministerstvo chce zároveň zavést oponentní posudky k projektům dopravních staveb. Projektanti totiž nyní mají zisk z celkové částky projektu, takže jsou podle Dobeše motivováni k tomu, aby projekty byly co nejrobustnější. „Pevně doufám, že od 1. ledna 2012 oponentní posudky budou,“ míní ministr. V některých projektech dopravních staveb je podle Dobeše intenzita dopravy nastavena na dalších 50 let, samotná stavba má přitom garanční lhůtu 30 let. „Po těch třiceti letech stejně nedosáhne intenzity, na kterou je vystavěna. To je naprosto zbytečné. Řada staveb má naprosto neuvěřitelné množství sjezdů. Zbytečně, jenom kvůli tomu, aby jednotlivé obce nebo kraje vydaly územní rozhodnutí nebo stavební povolení,“ upozornil.

Vláda zatím přerušila jednání o rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) pro příští rok. Ministerstvo dopravy požadovalo zvýšení prostředků ze státního rozpočtu pro tento fond na 49 miliard korun. Rozpočet SFDI totiž podle Dobeše nestačí k naplnění plánu dopravní výstavby. V červnu schválené rozpočtové rámce fondu pro rok 2012 stanovily státní příspěvek 37 miliard korun, stejný limit předpokládají i pro následující roky. Pro zachování výstavby všech plánovaných staveb požaduje ministerstvo navýšení rozpočtu SFDI alespoň o 8,8 miliardy korun.