Dobré skutky vánoční? Stávají se

Dobré skutky se mají plnit alespoň o Vánocích. Ve Varech se tak děje na několika místech.

Bojácný německý ovčák Kazan nebo zhruba dvacetiletý veterán Goro, který už prakticky nevidí ani neslyší. Bohatá štědrovečerní nadílka čeká i nájemníky kotců v psím útulku na okraji Karlových Varů. Je jich zhruba deset.
„Vánoční atmosféru u nás skutečně pociťujeme. Jednotlivci i firmy na naše opuštěné pejsky myslí. Vozí nám pytle s granulemi, konzervy, hračky i deky. V tomto ohledu Vánoce fungují,“ potvrzuje vedoucí městského psího útulku Martin Čermák.
Podle něj se zdejší psi mohou těšit na dárky od dobrých lidí, málokterého z nich si však pod stromeček odnesou noví pánové. „Lidé mají před svátky jiné starosti. Ona ale celá zima je obdobím, kdy si lidé berou psy méně než v jiných měsících,“ říká Čermák.
Jednou z výjimek byl Tulínek. Tříměsíční štěně křížence, které do útulku přivezla hlídka městské policie přímo z popelnice na Čankovské, si odnesla dvaasedmdesátiletá důchodkyně z Vintířova. „Hned jsem se mu líbila,“ vysvětlila svou volbu seniorka o francouzské holi.
Otevírací doba karlovarského psího útulku o vánočním týdnu je od třinácti do sedmnácti hodin v pracovních dnech, na Štědrý den pak dopoledne od deseti do dvanácti.
Nadílka v nemocnici

Magie Vánoc však působí i jinde. Karlovarská nemocnice pouští všechny děti, u kterých to jejich zdravotní stav umožňuje, na svátky domů. Ostatní pacienti z dětského oddělení, kteří v nemocnici zůstanou, o vánoční dárky nepřijdou. Postará se o ně nemocnice. „Máme sponzory, kteří s dětmi na lůžku cítí a Vánoce silně vnímají. Stejně jako v předchozích letech máme i letos pro děti spoustu dárků,“ říká Marek Mikeš, mluvčí nemocnice. A sponzoři přispěli i na dárky pro Domov sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni. „Připravili jsme jim balíčky pod stromeček,“ uvedl ředitel farní charity Jiří Novák.