Domácí kompostárna či inteligentní záchodové prkénko. I to představil prestižní veletrh CES

Novinky od LG

Novinky od LG Zdroj: Lubor Jarkovský

Nachyběla asi firma s technologickými doplňky Razer
Inteligentní toaleta
Na CES se představilo i dánská LEGO
Telefon Honor
Hodinky Fosil
13
Fotogalerie

Největší veletrh s technickým spotřebním zbožím na světě přiláká každý rok více než sto padesát tisíc profesionálů z oboru, kteří se přijedou do Las Vegas seznámit s nejnovějšími technologiemi, koncepty, ale i k uvedení chystaných produktů. Kromě nových televizorů, nebo mobilních telefonů jsou na něm k vidění řešení pro chytrou domácnost, autonomní vozidla či robotická technika. 

Letošní ročník CES odhalil především to, že se mnoho již dříve představených technologií podařilo vylepšit a takříkajíc „dotáhnout“, aby byly v praxi použitelnější. Na druhou stranu trend, aby bylo vše „smart“ začíná přesahovat únosnou hranici. Informace do telefonu vám může odesílat dokonce váš záchod…

Dozvuky krize jsou definitivně pryč a do nevadské pouště letos směřovalo výrazně větší množství lidí. A záhy po příjezdu na veletrh bylo jasné, že to byl správný předpoklad. U nejzvučnějších značek bývá nabito vždy, nicméně tentokrát jsme měli problém se po některých expozicích vůbec pohybovat, natož se dostat k výrobkům a osobně je prozkoumat.

Jaké že tedy budou nejvýraznější trendy pro blízkou budoucnost? Ve velmi sledované kategorii televizorů je to bezesporu fakt, že z dlouhé roky slibované a posléze drahé technologie OLED pro zobrazovací panely se stal v podstatě mainstream.

Organické displeje s lepším podáním barev si letos bude moci dovolit celkem široká základna spotřebitelů. Své pevné místo na trhu stvrdila i technologie HDR, která přináší na nejnovějších televizorech výrazně kontrastnější obraz. Všimli jsme si též větší koncentrace displejů s rozlišením 8K – ne, u 4K opravdu ještě nekončíme.

Velkým tématem veletrhu byla chytrá domácnost, ovšem mnohdy vytvořená z jednoduchých a cenově dostupných prvků, které si sami nainstalujete. Popravdě řečeno, chytré jakoby muselo být na veletrhu vše, až z toho šla hlava kolem – od stolů, přes helmy pro cyklisty až po toalety.

Celkově CES ale žádnou technologickou revoluci nebo jednoznačný hit nepřinesl. Konektivita, internet věcí a inteligentní senzory dnes umožňují vytvářet ještě před pár lety nepředstavitelné výrobky jako ze stránek sci-fi románů. Otázkou, kterou jsme si museli u mnoha prezentací položit, bylo, zda má vůbec daná věc pro každodenní život smysl.

Prezentace PanasonicPrezentace Panasonic | Lubor Jarkovský

Smart stůl Panasonic

Japonský výrobce představil chytrý stůl, na jehož masivní dřevěné desce se nachází tenký displej s dotykovou vrstvou. Když na stůl položíte například smartphone, ihned se objeví možnost čtení zpráv apod. Můžete tak během snídaně prohlédnout nejnovější e-maily pohodlnějším a příjemnějším způsobem či monitorovat chod celé domácnosti.

Chytré hodinky CasioChytré hodinky Casio | Lubor Jarkovský 

Fitness hodiny Casio, na kterých vyřídíte i e-maily

Svět smart hodinek se dělil doposud na dvě části. Buď jste si pořídili model vhodný hlavně pro vyřizování zpráv a e-mailů, nebo sportovní model pro zaznamenávání fyzické aktivity. Značka Casio ale ukázala na CES nové hodinky Pro Trek se systémem Android Wear, offline mapami, integrovaným GPS modulem a komplexním řešením pro sportovní aktivity. Díky přítomnému Android Wear ale pohodlně vyřídíte také e-maily či SMS – odpovědi hodinkám diktujete a řešení Google převádí řeč na text.

Novinky od LGNovinky od LG | Lubor Jarkovský

8K OLED televize Samsung

Čtyřikrát větší rozlišení než je 4K a šestnáctkrát než je full HD, ve kterém dnes běžně vysílají televizní stanice nebo se s ním setkáme na Blu-ray discích. Má to ještě smysl? U opravdu velkých displejů ano, byť nikdo nemůže čekat, že uvidí stejný rozdíl, jako když porovnával DVD a Blu-ray disk. 8K v kombinaci s OLED panelem přináší opravdu úžasný obraz. V kategorii 4K OLED modelů, které budou běžně v prodeji, představil Samsung novou řadu nazvanou QLED s ještě lepším podáním barev a hlubší černou.

Kamera CanonKamera Canon | Lubor Jarkovský

Kamera Canon, která dokáže natáčet v absolutní tmě

V kategorii digitálních fotoaparátů nepřivezl Canon na CES žádnou zásadní novinku. Zato nás upoutala jeho profesionální kamera s citlivostí ISO přesahující hodnotu 4 000 000. Ano, čtete správně. Na obrazovce promítal výrobce záběry zvířat z africké buše, které byly pořízené v absolutní tmě. Video bylo pochopitelně v barvě – kamera totiž nepořizuje záznam žádnou funkcí „nočního vidění“, kdy je pak video zabarvené dozelena.

Nachyběla asi firma s technologickými doplňky RazerNachyběla asi firma s technologickými doplňky Razer | Lubor Jarkovský

Herní notebook se třemi displeji

Mnoho povyku vyvolal na CES tento prototyp herního notebooku značky Razer nazvaný Valerie. Jedná se o vůbec první notebook se třemi displeji, a to rovnou displeji s rozlišením 4K, pro pohlcující zážitek z hraní. Displeje jsou vyklápěcí, takže lze celý notebook pohodlně přenášet. Zda začne sériová výroba, se teprve uvidí.

Telefon HonorTelefon Honor | Lubor Jarkovský 

Levný smartphone Honor, který přidělá vrásky dražší konkurenci

Čínská značka Honor, spadající pod známější Huawei, přivezla do Las Vegas nový model 6X, který velmi překvapil svou výbavou. Vyznačuje se duálním fotoaparátem zajišťujícím velmi kvalitní ostré fotografie, 5,5“ displejem s Full HD rozlišením, osmijádrovým procesorem a velkou porcí operační paměti 3 GB při minimalistické ceně cca 6700 korun. Telefon se začne velmi brzy prodávat i u nás. Interní paměť má kapacitu 32 GB a lze ji rozšířit paměťovou kartou. Verze s 64 GB a 4 GB RAM se k nám bohužel nedostane.

  Palubní deska firmy BoschPalubní deska firmy Bosch | Lubor Jarkovský

Chytrá „palubní deska“ na motorku

Německá firma Bosch představila množství chytrých technologií, které jsou takříkajíc v pozadí a najdeme je v mnoha výrobcích dalších značek. Nás na místě zaujaly hlavně prvky pro zabezpečení domácnosti s jednoduchou instalací – koupíte je v krabici, vybalíte a během chvíle máte u vchodu světlo s čidlem a kamerou nebo v obývacím pokoji kouřové čidlo se senzorem pohybu, který rozezná nezvaného hosta od právoplatného obyvatele prostor.

Velký zájem měli návštěvníci i o vystavenou motorku Ducati se zobrazovací jednotkou Bosch, která při zvyšování rychlosti snižuje množství zobrazovaných informací. Panel získal na CES hned dvě ocenění, a to v kategorii „Palubní audio/video“ a „Inteligentní vozidlo“. Fascinující byly také chytré brýle, s nimiž technik vidí specifikace motoru, zobrazí se mu jednotlivé díly a informace o nich. Nyní tolik diskutovaná „rozšířená realita“ se rozhodně netýká pouze zábavní sféry.

Novinky od LGNovinky od LG | Lubor Jarkovský

Super tenká televize LG

Tři nové modely OLED televizorů prémiové řady Signature odhalila na veletrhu společnost LG. Vlajková loď W7 je hluboká neuvěřitelných 2,57 mm a na zeď je připevníte velmi jednoduše pomocí dodávaných magnetů.

Samozřejmostí je rozlišení 4K a podpora všech formátů HDR. Reprodukci zvuku potom zajistí samostatný soundbar. Novinka se začne prodávat v USA na jaře za zhruba osm tisíc dolarů.

Hodinky FosilHodinky Fosil | Lubor Jarkovský 

Chytré hodinky s tradičním ciferníkem

Trh s chytrými hodinkami celkem stagnuje, došlo ke zdržení příchodu očekávané nové verze systému Android Wear a někteří výrobci vyčkávají s uvedením nové generace produktů.

CES ale ukázal jednu z možných cest, jak zaujmout konzervativnější zákazníky, kteří nechtějí místo ciferníku dotykový displej. Nejen u značky Fossil jsme si všimli hybridních smart hodinek, s nimiž lze ovládat některé funkce telefonu, ale přitom mají tradiční ciferník jako běžné hodinky.

Domácí kompostér WhirpoolDomácí kompostér Whirpool | Lubor Jarkovský

Domácí kompostárna Whirlpool

Americký výrobce domácích spotřebičů měl na veletrhu velmi pěknou prezentaci nejnovější techniky, zejména z oblasti vaření a péče o prádlo. Rozměrné spotřebiče jsou určené výhradně pro americký trh a našinec se s nimi v Evropě nesetká, a tak zařazujeme do reportáže tento prototyp řešení pro zpracování nespotřebovaného jídla a jeho proměnu v kompost během pouhých 24 hodin. Domácí kompostárna Zera dokonce získala hned dvě ocenění CES Innovation Awards.

Inteligentní toaletaInteligentní toaleta | Lubor Jarkovský

Záchod, který vám prohřeje hýždě i zkontroluje pohyb střev

Mezi koncepty výrobků pro chytrou domácnost jsme objevili i tuto toaletu s připojením do domácí sítě. Kromě toho, že vám během vykonávání potřeby prohřeje hýždě pro zlepšení proudění krve a posléze se o vás plně postará díky integrovanému bidetu, monitoruje celou řadu údajů včetně tělesného tuku. Vše si pohodlně zobrazíte na svém telefonu.

  Na CES se představilo i dánská LEGONa CES se představilo i dánská LEGO | Lubor Jarkovský

LEGO stavebnice nové generace s programováním funkcí

Veletrhu CES nejsou cizí ani hračky. Na místě se to hemžilo všelijakými roboty, „smart“ plyšáky a dalšími roztodivnými věcmi, jichž se budou děti velmi hlasitě dožadovat už za necelý rok před Vánoci. Z našeho pohledu vyčnívala letos nad konkurenty novinka značky LEGO.

Stavebnice Boost propojuje svět tradičního stavění z plastových kostiček a rozvoje motoriky s interaktivními prvky 21. století. Po sestavení se hračka propojí s tabletem a děti ji mohou velmi variabilním způsobem programovat, aby reagovala na vnější podněty.

 

 Autor je spolupracovníkem redakce