Don Juan a Faust. Velký střet na jevišti

Královéhradecké Klicperovo divadlo nabízí velkolepou podívanou plnou vášně, lásky, zrady i humoru.

Juan je požitkář. Typ samolibého samce pohrdajícího ženami, morálkou a společenskými pravidly. Jeho protivník Faust zase nepřestává bažit po uchopení světa, pohrdá lidmi a namísto Boha začne vzývat peklo. Dva velké osudy, dvě postavy, jejichž příběhy přežily staletí, a přitom jsou i dnes aktuální a znovu provokují.

Dohromady je svedla divadelní hra německého bouřliváka devatenáctého století Christiana Dietricha Grabbeho Don Juana a Faust. Tu si teď mohou vychutnat i diváci v hradeckém Klicperově divadle.

Tragické i komické

Tragické a vysoké se v tomto díle mísí s komickým a nízkým. Autor oba hrdiny zavedl do Říma, kde je nechal utkat se o lásku nedostupné Donny Anny. Jejich boj je však marný. Dvě silné individuality tak zůstávají stát před branami srdce jediné dívky.

„Je to velká hra o velkých citech, velkých činech a velkých mužích s velkou mocí i slabostí. Drama života a smrti, krvavých opon a rudé vášně. A taky hra o lásce, kterou si nelze vynutit, o lásce, ve které se nedá pátrat po důvodech,“ říká o nové inscenaci Klicperova divadla dramaturgyně Jana Slouková.

Režie se ujal Jiří Nekvasil. Ten ve dvou a půl hodině nabízí divákům pohled na dva diametrálně odlišné způsoby života, dvě cesty, obě velmi sebestředné, obě zhoubné, které končí v pekle. „Ta Juanova je přece jenom poněkud zábavnější. Navíc Juan zůstává až do konce sám sebou. Nepotřebuje jako Faust služby ďábla. Jinak ale jde o silné individuality, inteligentní a sebevědomé osobnosti, za kterými však zůstává pouze zkáza a smrt,“ říká Nekvasil.

Monumentální scéna

Vedle základních existenciálních témat ve hře nechybějí ironické glosy ďábla, komické výstupy sluhy Leporella, ani satirické vstupy policejního ředitele. Přidá-li se k tomu monumentální, a přitom neuvěřitelně proměnlivá scéna Milana Davida, kostýmy Marie Fulkové a působivá hudba, jejímž autorem je David Smečka, je výsledkem barevná kabaretní revue, v níž se vedle zábavy dostane i na tak aktuální témata, jako je zaprodání vlastního svědomí. „Je to velké divadlo se vším všudy,“ dodává režisér Nekvasil.

Do hlavních rolí obsadil Filipa Richtermoce jako svůdníka Juana, Jiřího Zapletala coby jeho protivníka Fausta a pro osudovou Donnu Annu si vybral Martu Zaoralovou. Jejího otce, guvernéra Gusmana, pak hraje Hynek Pech, ženicha Octavia Jakub Tvrdík, Juanova sluhu Leporella David Smečka a ďábla František Staněk. V dalších úlohách diváky pobaví Lubor Novotný, Josef Čepelka nebo Kristýna Kociánová.
Nejbližší představení uvede Klicperovo divadlo na hlavní scéně 22. listopadu od sedmi hodin večer.

Don Juan a Faust

Autor: Christian Dietrich Grabbe
Režie: Jiří Nekvasil
Hrají: Hynek Pech, Marta Zaoralová, Jakub Tvrdík, Filip Richtermoc, Jiří Zapletal a další
Délka představení: 2 hodiny 30 minut s přestávkou
Nejbližší představení: 22. listopadu 8. prosince 15. prosince