Donald Trump chce donutit Apple přesunout výrobu do USA

Republikánský kandidát Donald Trump

Republikánský kandidát Donald Trump Zdroj: CTK

Před několika lety Apple přesunul část své výroby za hranice USA a dle tehdejších slov Steva Jobse, není v plánu ji vrátit zpět. Prezidentský kandidát Donald Trump ale vyhrožuje, že Apple k podobnému kroku donutí. The Verge uvádí, že ve svém proslovu na Liberty University prohlásil, že „donutí aby Apple vyráběl ty svoje počítače a věci v USA namísto v jiných zemích“.

Nicméně toto tvrzení je jedním z mnoha, kterými se Trump při své prezidentské kampani ohání, ale ani zdaleka nemůže zaručit jeho uskutečnění. Trump už před časem vyslovil své přání, aby se výroba Apple a jiných přesunula do USA a dala tak práci místním lidem.

Je potřeba uvážit rozměr a cenu podobného kroku. Za loňský rok Apple prodal 232,22 milionů iPhonů. Výroba v takovém měřítku potřebuje perfektní koordinaci jednotlivých dodavatelů a přesunout tak výrobu z Číny, kde se součástky vyrábějí, určitě nebude možné provést na příkaz Donalda Trumpa.

Apple nicméně nesměřuje veškerou výrobu za hranice. Například v roce 2013 část své výroby počítačů Mac přesunul zpět do USA.

Celé vystoupení Donalda Trumpu na Liberty University

Článek vyšel na webu Živě.cz