Dopravní podnik otočil. Řidič za šálu Dělnické strany přišel jen o prémie

Šála Dělnické strany za předním sklem tramvaje zarazila v lednu cestující na pražské lince č. 2. Řidiči Aleši Červenkovi za to dopravní podnik slíbil vyhazov. Podle zjištění týdeníku Sedmička ale nakonec svůj nekompromisní postoj zmírnil. Řidič pouze přišel o lednové prémie.

Červenka umístil šálu za sklo 11. ledna, v den soudního projednávání dalšího osudu Dělnické strany. Upozornili na to cestující, tramvaj i vyfotografovali.

První reakce dopravce byla jednoznačná. Generální ředitel Martin Dvořák se nechal slyšet, že společnost řidiče okamžitě propustí.

Nakonec po konzultacích s právníky a projednání případu ve firmě vše dopadlo jinak. „Řidiče jsme nepropustili, strhli jsme mu jen lednové prémie. Rozhodlo především to, že za celých deset let, co u nás působí, neměl jediný kázeňský prohřešek,“ řekl Sedmičce personální ředitel dopravního podniku Tomáš Petana.

Vedení společnosti poslalo řidiči na konci února i takzvaný vytýkací dopis. Znamená to, že v případě dalšího provinění dostane okamžitou výpověď.

Obavy ze soudního sporu

Personální ředitel Petana ovšem nepopírá, že svou roli při zmírnění původně očekávaného trestu sehrála i obava z nepříjemných právních tahanic. „Pracovně právní spory bývají velmi komplikované,“ připustil Petana.

Dopravní podnik chtěl propuštění opřít o paragraf Zákoníku práce, který hovoří o nedovoleném použití výrobního prostředku zaměstnavatele pro osobní potřebu zaměstnance. V tomto případě k propagaci dnes už soudem zrušené politické strany.

„Po konzultacích s právníky jsme došli k tomu, že by dopravní podnik případný soudní spor prohrál,“ uvedl Kryštof Veselka, předseda Základní organizace odborového svazu Dopravního podniku – elektrických drah. Řidič tramvaje Červenka je jejím členem.

Odborová organizace se nakonec shodla s vedením společnosti na kompromisním řešení sporu. „Generální ředitel Dvořák chtěl řidiče propustit. Podařilo se ho ale přesvědčit, že bude rozumnější situaci vyřešit klidně, bez další zbytečné medializace,“ vysvětlil Veselka.