Dopravu se vyřešit nepodařilo

Alexandr Krejčíř chce z třídy Míru udělat pěší zónu a městské obvody by nechal v současné podobě.

V rodném listě má Ústí nad Orlicí, ale nikdy tam nežil. Do Pardubic se s rodiči přestěhoval v deseti letech z Frenštátu pod Radhoštěm. „Jsem tady už čtyřicet let a pokládám se za Pardubáka,“ říká náměstek primátora a lídr kandidátky Občanské demokratické strany Alexandr Krejčíř.

Čtyři roky jste náměstkem primátora, co byste městu přinesl jako primátor?
Jsem člověk, který je schopný hledat řešení pro tým, ne pro jednotlivce. Jsem navíc v politice dvanáct let. Začínal jsem v roce 1998 jako zastupitel, pak jsem byl čtyři roky radním a teď čtyři roky náměstkem. Myslím si, že mám dostatek zkušeností a přehled o tom, jak má radnice fungovat.

Co se vám za čtyři roky ve vašem úřadě nejvíc podařilo?
Jsou to věci spojené s letištěm. Podařilo se nám nastartovat rozvoj letiště, jsme těsně před podáním žádosti o 280 milionů korun z evropských fondů. Podařilo se nám prodloužit smlouvy o spolupráci armády a civilního sektoru na patnáct let. Tím právě umožníme čerpání evropských peněz. Náš dopravní podnik má jeden z nejmodernějších vozových parků v republice, máme velkokapacitní trolejbusy, autobusy na zemní plyn, vybudovali jsme čerpací stanici na stlačený zemní plyn. Zrekonstruovali jsme školy a školky. Opravili jsme místní komunikace po rekonstrukci kanalizace. Je toho opravdu dost.

Co se naopak nepodařilo?
Nepostoupili jsme v řešení dopravy ve městě. Před čtyřmi lety to vypadalo, že Ředitelství silnic a dálnic začne stavět obchvaty. Přišla ale krize, odvolání vlády a tohle všechno to narušilo a zastavilo. Máme některé rekonstrukce připravené, ale chybí peníze.

Z hlediska různých kauz, například výletu politiků do Madridu nebo jejich cesty na Floridu s hokejovým klubem, to byly čtyři velice rušné roky. Nečekal jsem, že to z tohoto pohledu bude tak rušné období. Často to způsobilo, jakým způsobem byly kauzy ze všech možných stran komentovány. Chyby se staly, ale nemuselo to být tak mediálně výbušné.

ODS vládne v Pardubicích dvanáct let, bude vládnout dál?
Já pro to udělám všechno. Situace je složitější v tom, že jsou tady nové strany, které se vezou na vlně popularity. ODS je ale i přes zmiňované kauzy stranou, která má jasný politický názor. Je to čitelná strana, která má zkušenosti s tím, jak řídit radnici. Za těch dvanáct let dokázala, že je schopná jí řídit radnici.

Jste pro vybudování pěší zóny na třídě Míru?
Ano.

Jste pro zachování letního kina v Tyršových sadech?
Ano.

Jste pro rekonstrukci plaveckého areálu v současné podobě?
Ano.

Jste pro pro zachování městských obvodů?
Ano.

Jste pro zahloubení dopravy před divadlem?
Ne.