Dostal jsem od Cartiera absolutní důvěru, říká designér Plesl

Designér Rony Plesl je architektem největší výstavy klenotníka Cartiera.

Jejich cena je neomezená. Ze šperkařské kolekce Cartier čítající na 1300 předmětů vybíral sklářský designér Rony Plesl.

„Na pražskou výstavu Síla stylu jsme s kurátorkou Evou Eislerovou, která měla ve výběru hlavní slovo, umístili více než 360 klenotů,“ říká architekt největší cartierovské výstavy na světě.

Držel jste šperky v ruce?

Dostali jsme od Cartiera absolutní důvěru. Šperky jsme měli v rukou, ale samozřejmě u toho byla ochranka.

Kde jsou šperky před výstavou uložené?

Mají je v nenápadném domě v Ženevě v trezoru, u kterého jsme nikdy nebyli. Miliardové věci jsme skutečně měli v rukou. V rukavicích, ale mohli jsme si je i zkusit na sobě.

Jak si vás Cartier našel?

Vždy si vyberou architekta ze země, kde se výstava koná. V Itálii to byl známý designér Etore Sottsas, v Miami zase americký režisér David Lynch. Myslím, že se jim líbilo, že dělám sklo, pracuji se světlem a líbil se jim můj návrh.

Tak jej představte.

Šperky budou umístěné ve světelných modulech, které jsou pravidelně rozmístěné po celé Jízdárně. Poprvé budou vidět šperky ze všech stran.

Co tedy nabídne výstava na Hradě?

Jsou to majstrštyky. Jediné kusy pro konkrétní osoby. Výstava by měla působit jako chrám. Celou Cartierovu historii provází asi nejslavnější citát: Cartier je klenotník králů a král klenotníků. A tak by to mělo vypadat.

Jaká bezpečnostní opatření zájemce čekají?

Návštěvníci tam například nebudou moci zůstat déle než sedmdesát minut, a pokud si při prohlídce budou muset odskočit na toaletu, už se nebudou moci vrátit.

Mám tam několik favoritů. Líbí se mi hodně artdecové předměty. Jsou mi blízké třeba nádherné minimalistické náramky, protože pravděpodobně nejvíc připomínají sochu.

Ke kterému klenotu byste zavedl návštěvu nejdříve?

Těch věcí a příběhů je strašně moc. Jsou tam hodiny Barbary Streisandové, Zlatá palma z Cannes, kterou dostal Ingmar Bergman. Líbí se mi citáty slavných lidí, kteří Cartiera nosili. Je v nich vše, co lidé v životě hledají. Láska, hra, humor, ironie, velkolepost.

Můžete nějaký říct?

Milostivá dámo, můžete mi poslat adresu svého nejoblíbenějšího květináře, abych vám mohl poslat tu nejkrásnější kytici? … Cartier, pane.

Koho jste na výstavu pozvali?

Pozval jsem moji oblíbenou herečku Juliette Binoche. Letos dostala na festivalu právě palmu od Cartiera.