Dostavba dálnice opět pokračuje

Řidičům se po Hradecku bude jezdit lépe. Po letech tahanic o pozemky začínají práce na dostavbě dálnice D11.

Dlouhé roky to připomínalo nekonečný příběh. Stát se neúspěšně přetahoval s Ludmilou Havránkovou o její pole, a dálnice do Hradce tak byla pouhým snem řidičů. Nyní se zdá, že k jedenácti dálničním kilometrům, které Hradec zatím má, konečně přibudou další.

Pokud všechno půjde podle plánů, začnou na nejdůležitější silnici východních Čech dělníci pracovat příští rok v březnu. „Úsek od stávajícího sjezdu až ke křižovatce Bláhovka v Kuklenách by měl být kompletně dokončen do října 2014,“ potvrdil náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich.

K polským hranicím

Už za pár dní ale celou trasu obsadí archeologové z hradeckého muzea, kteří tam začnou s průzkumem. Jejich práce má trvat necelý rok. „Průzkum povede od železniční trati Hradec Králové - Chlumec nad Cidlinou ke křižovatce. Vše, co tam naleznou, odvezou k laboratornímu zpracování a pak uloží v muzeu,“ říká královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Ředitelství silnic a dálnic počítá, že za průzkum zaplatí bezmála pětadvacet milionů korun. Další peníze pak bude potřebovat na výkup pozemků, aby silnice mohla pokračovat směrem na Jaroměř. Na to má téměř sto milionů korun.

„Pro nás je důležité, aby stavba dálnice pokračovala dál k polským hranicím,“ řekl královéhradecký hejtman.

Kromě rozvoje kraje si od nového kusu dálnice slibuje i pomoc při získávání peněz na opravy ostatních silnic. „Dotační programy totiž podporují především rekonstrukce silnic napojujících se na dálnice,“ vysvětlil Franc. Podle něj v tuto chvíli chybí v pokladně kraje na opravy všech silnic několik miliard korun.

Jen údržba po letošní zimě vyjde na sto padesát milionů. „Potřebovali bychom na všechny silnice tak devět miliard. Potom by snad i cesty druhé a třetí třídy mohly konečně vypadat tak, jak bychom si všichni přáli,“ dodal Franc.

Čtyřproudová silnice

Zanedlouho se řidiči dočkají také plynulé čtyřproudové silnice mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Nejdelší úsek z Ohrazenic až do Opatovic nad Labem by měl být hotový na konci května. Nyní se už jen dokončuje napojení na stávající průtah Pardubicemi poblíž Globusu.

„Bylo to složitější, protože jsme museli budovat protihlukové stěny, navíc taky dlouho trvala jednání s majiteli billboardů. Ale na konci května bude čtyřproudovka do Opatovic hotová,“ podotýká ředitel pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic Bohumil Vebr.

Na cestě mezi oběma krajskými městy zbývá ještě úsek mezi Opatovicemi a Březhradem. Tam už jsou hotové mosty, zbývá doladit povrch, a především napojení na stávající silnici. To bude hotové na konci letošního roku. „Pak už bude zbývat jen kousíček v místech, kde současnou silnici křižuje teplovod,“ říká Vebr.

Kvůli průtahům a zdlouhavým dohodám s majiteli pozemků se totiž posledních pár stovek metrů nové čtyřproudovky nepodaří dokončit v letošním roce.