Drahé jezdectví učí zodpovědnosti

Týdeník Sedmička představuje další sport, kterému se mohou děti z Mladoboleslavska věnovat. Ve čtvrtém díle to je jezdectví.

Svět jezdectví je provoněný senem, pachem koní a přitahuje zvláště dívky. „Kluci prostě nemají takový vztah ke koním,“ říká parkurová jezdkyně Christina Beková z Jezdeckého klubu Mladá Boleslav v Podlázkách. Sama se ježdění věnuje od deseti let, do klubu mohou přijít děti poprvé až když jim je dvanáct. „Vítáme děti, které už mají nějaké zkušenosti, problémem ale nejsou ani úplní začátečníci. Skupina ale nesmí být příliš velká,“ říká předseda oddílu František Žlab. Nejmenší mohou ke koním chodit a pomáhat s nimi každý den po druhé hodině odpoledne.

Bez talentu to nejde

Podle Františka Žlaba se děti naučí koně sedlat, krmit, čistit, podestýlat, ale i uklidit stáje. S výukou jízdy se začíná nejdříve v květnu a trvá do září. Nejšikovnější děti to mohou dotáhnout až na parkurové závody. Ještě předtím ale musejí složit zkoušky, aby získaly jezdeckou licenci. „To může trvat tak rok až dva,“ konstatuje Beková. Připomíná, že důležitá je šikovnost a talent.

Nic není zadarmo Rodiče by také měli počítat s tím, že jezdectví je velmi finančně náročné. V Podlázkách se do osmnácti let platí měsíční příspěvek 550 korun, starší jezdci pak 1050 korun za měsíc. To ale není všechno. Například rajtky s celokoženým sedem na sedmnáctiletou dívku stojí okolo dvou tisíc korun, nutné jsou i takzvané čapsy na nohy za tisíc korun a speciální boty za dva tisíce korun. „A to je jen na hobby soutěže, když chcete závodit profesionálně, přijde to na dvojnásobek,“ říká Beková.

Jezdectví je zdravé

Jezdectví je podle odborníků sport podporující odvahu a rozvoj rovnováhy. „Jízda na koni působí dobře na posílení svalů, hlavně v okolí páteře,“ uvádí primář ortopedie boleslavské nemocnice Pavel Šedivý. Sport je populární také díky hippoterapii u postižených dětí. I jí se v Podlázkách vedle parkurového ježdění věnují, a to každé úterý a pátek. Jezdecký klub Mladá Boleslav, kterému finančně přispívají sponzoři a boleslavský magistrát, má osmnáct členů. Jsou to převážně dívky.