Drápal: muž co má nahradit Mrkvu

Slovenský brankář Lubomír Drápal, ukazuje, že může být velkou oporou házenkářů Baníku Karviná.

Po odchodu brankáře Tomáše Mrkvy fanoušci čekali, zda se talentovaného brankáře podaří klubu nahradit. A zatím můžou být spokojeni. Ze slovenské Povážské Bystrice do Baníku přišel osmadvacetiletý Lubomír Drápal, který má za sebou už několik vynikajících zápasů.
„Do Karviné mě přivedl trenér Jozef Hanták. Ten mě zná už od žáčků, pak mě trénoval i v dorostu a chvilku i v mužích,“ řekl Drápal. Když se slovenský brankář dověděl o nabídce, dlouho neváhal. „V Povážské Bystrici mi končila smlouva. Nabídli mi sice prodloužení, ale Karvinou jsem chtěl zkusit. Špičkové české mužstvo, které hraje Evropské poháry, se neodmítá,“ má jasno Drápal. Evropské poháry ale pro něj nejsou neznámé. Už v dresu Povážské Bystrice si zahrál Ligu mistrů. „Hrál jsem proti nejlepším týmům Evropy a patří to k mým největším zážitkům,“ prohlásil Drápal.

Dvanáct minut bez gólu

Kouč Karviné Jozef Hanták, měl po odchodu Tomáše Mrkvy, ve výběru nového brankáře volnou ruku. „Prezident klubu Pavel Halada mi řekl, že buď můžeme podržet Mrkvu, nebo že ho pustíme, ale ať přivedu adekvátní náhradu. Myslím, že se mi to povedlo. Drápal je ostřílený brankář, který chytá vždy s chladnou hlavou. A jako člověk je nekonfliktní, takže dobře zapadl mezi ostatní hráče,“ pochválil trenér Hanták svého svěřence.
Osmadvacetiletý gólman už karvinským fanouškům předvedl, co umí. Například ve druhém kole proti Dukle Praha. V rozmezí jednadvacáté až třiatřicáté minuty nepustil ani jednu střelu za svá záda a Karviná nakonec zvítězila 30:20. „Ten zápas mi docela vyšel a bylo fajn, že se mi to povedlo před domácím publikem. Ale je nutno říct, že i kluci dobře bránili,“ vrátil se k povedenému utkání Drápal.

Házená a strojařina

Letos se v extralize nehraje žádné play-off a liga končí po základní části. Takže každý zápas je důležitý a ani jedno utkání nemůže tým vypustit. „Myslím, že je to dělané záměrně proti Karviné. Ta byla pověstná tím, že si v základní části uhrála to, co potřebovala a ve vyřazovacích bojích pak byla jasně nejlepší. To se asi nějakým pánům nejspíše nelíbilo,“ myslí si Drápal. Slovenský brankář mimo házené dodělává na Slovenku ještě školu. Na Žilinské univerzitě studuje strojařinu. „Do školy jezdím jednou týdně. Není to tak náročné, jak se zdá a dá se to skloubit se sportem,“ řekl Drápal. Baník Karviná je pro Drápala prvním zahraničním angažmá. Do té doby působil jen na Slovensku. „Smlouvu mám podepsanou na jeden rok. Uvidíme, co bude potom. Hodně hráčů sní o nějaké západní lize. Já jsem zatím spokojený tady. Co bude po sezoně, neřeším,“ sdělil Drápal.