Druhá největší akvizice Oraclu: Micros Systems za pět miliard dolarů

Prezident Oraclu Mark Hurd na konferenci OpenWorld 2013 v San Francisku.

Prezident Oraclu Mark Hurd na konferenci OpenWorld 2013 v San Francisku. Zdroj: Jan Sedlak

IT obr Oracle oznámil druhou největší akvizici ve své historii. Za 5,3 miliardy dolarů v hotovosti kupuje společnost Micros Systems. Více už firma zaplatila pouze za legendární Sun Microsystems, který vyšel na 7,4 miliardy dolarů. Oracle je stále v ráži a za posledních 16 měsíců skoupil 11 společností. Podnik Larryho Ellisona prochází přerodem a musí posilovat v mnoha oblastech.

Koupě Microsu je ze strany Oraclu chytrý tah. Tradiční společnost, která se na burze obchoduje už od osmdesátých let minulého století, vytváří elektronické pokladny a na to napojené pokladní systémy a další software. Celý tento balík pak nasazují hotely, restaurace, obchody a tak dále. Mezi významné zákazníky Microsu patří třeba hotelová impéria Hilton, Hyatt či Marriott.

Právě tato oblast v současné době prochází velkým obrozením. Tradiční kiosky, terminály a pokladny jsou nahrazovány tablety napojenými na cloudové systémy (SaaS). Micros tak například v posledním čtvrtletí zaznamenal meziroční nárůst tržeb o 11 procent.

Oracle získal vlastní tablet

Co je zajímavé, je fakt, že Oracle touto akvizicí získal vlastní tablet. Micros totiž pod tlakem požadavků trhu začal nabízet vlastní dotykové přístroje postavené na Windows. Larry Ellison tak po Sunu dostal do portfolia další hardware.

Pro Oracle celý obchod znamená možnost dalšího růstu, který se v posledních kvartálech zpomalil, a to i přes významné investice do cloudových aplikací (Oracle Public Cloud). Firmě v posledním kvartálu spadl zisk o čtyři procenta, i když tržby o tři procenta rostly.

Celý obchod má ale také jiné, možná ještě důležitější aspekty. Micros byl dlouhá léta velkým partnerem Oraclu a snažil se zákazníkům společně se svými technologiemi dodávat databázi Oraclu. S přechodem na cloud a sílící konkurencí už to ale vždy není tak jednoduché a Oracle se nyní bude snažit udržet si instalovanou bázi a tedy i poplatky za licence a údržbu, případně za cloud. Technologie Micros Systems se používají na 330 tisících místech ve 180 zemích světa.

Celá oblast e-commerce a retailu se navíc těší veliké oblibě mnoha konkurentů Oraclu, v čele se SAPem (ten třeba koupil firmu hybris), IBM či NetSuite. Oracle jim nechce nechat všechny peníze, a když nakupují tito giganti, on také.

A ještě jedna akvizice navíc

Ellison chce akvizici dokončit ještě do konce tohoto roku. Po začlenění se zřejmě bude muset vypořádat s dočasným poklesem marže. Oracle v mnoha případech pracuje s marží až 50 procent, zatímco Micros je na zhruba 20 procentech. Podobné to ale bylo také v případě koupě Sunu a dnes Oracle prodává komplexní systémy Exa a SPARC, které na malou marži rozhodně netrpí.

Micros Systems pro Oracle zároveň znamená nový silný prodejní kanál pro vybudované a zainvestované cloudové SaaS aplikace, které se nyní všichni tradiční softwaroví giganti snaží nabízet. Napojení retailu a pokladen na stávající finanční, účetní a další cloudové aplikace se u Oraclu velice nabízí.

Oracle v těchto dnech koupil také relativně malý podnik LiveLook. Její nástroj Co-Browse umožňuje na dálku ovládat koncové zařízení uživatele a tak mu například pomoci s technickou či obchodní podporou. LiveLook je podobný tomu, co třeba nabízí velký konkurent Oraclu Salesforce.com. Celý systém navíc zapadá do celé cloudové koncepce a prodeje a podpory zejména přes internet.

Oracle má stále na účtech 39 miliard dolarů v hotovosti a je vysoce ziskový. Akcie společnosti na oznámený obchod v podstatě nijak nezareagovaly. Firma kromě akvizic touto dobou funkci pro extrémně rychlé zpracování dat.