Druhé derby sezony se blíží

Házenkáři Přerova a Hranic se v neděli utkají o další extraligové body. Letos už podruhé.

Nevyzpytatelná, plná emocí a mimořádně atraktivní. Taková bývají sportovní derby. Od letošní sezony si díky účasti Přerova v Zubr extralize mohou vypjatá utkání vychutnávat i přerovští a hraničtí fanoušci házené. Týmy Sokola HC Přerov a TJ Cement Hranice se tuto neděli utkají během podzimu už podruhé. Tentokrát v Hranicích.

Napoprvé nečekané drama

Historicky první souboj obou týmů v nejvyšší házenkářské soutěži přinesl drama, které v souboji nováčka a zkušeného favorita může nabídnout snad jen derby. Po nečekaně vyrovnané první půli se ve druhém dějství nezkušený Přerov dostal do vedení 21:18. Po oddechovém čase začali favorizovaní hosté snižovat a v závěrečných deseti minutách rozhodli o vítězství 27:29. Hraničtí se na povinné dva body nečekaně nadřeli.
„Mám pocit, že hráči hráli v první půli lehkovážně. Po rádoby snadném úvodu povolili v koncentraci a to se nám vymstilo,“ hodnotil v Přerově hranický kouč Jan Hegar. „Je možné, že nás hráči Hranic trošku podcenili. Ale v koncovce jsme přestali dodržovat domluvenou taktiku a toho zkušený soupeř využil,“ shrnul první duel s odstupem času přerovský trenér Richard Buček. „Soutěž se teprve rozbíhala a nikdo nevěděl, co můžeme čekat. Bylo to derby, a ta bývají vypjatá a plná překvapení. Nakonec Přerov udělal v závěru spoustu technických chyb a vítězství nám daroval,“ vzpomíná hranický gólman Kučerka, který je jednou z hlavních opor letošní sestavy Cementu.

Napodruhé jasná záležitost?

Druhé a v základní části poslední derby sehrají týmy v neděli 8. listopadu od půl jedenácté dopoledne na palubovce Hranic. „Tentokrát to bude úplně jiné utkání. Výhoda domácího prostředí je pro nás znatelná. Také jsme získali zdravé sebevědomí a proti Přerovu nic jiného než vítězství nebereme,“ říká manažer Hranic Jiří Blanický. „Pokud chceme držet kontakt s první čtyřkou tabulky, musíme doma vyhrát. Ale bude to těžké. Z posledních tří zápasů na hřištích soupeřů jsme přivezli jen bod z Kopřivnice a tam jsme měli vyhrát. V Lovosicích jsme minimálně na bod také měli,“ doplňuje brankář Kučerka.
Přerovanům se po energickém vstupu do extraligy také příliš nedaří. „Proti Třeboni jsme chtěli každopádně zvítězit. Pokud doma proti týmům z konce tabulky nevyhráváme, nemůžeme pomýšlet na záchranu v extralize,“ uvedl Buček. „Po prohře s Třeboní jsme ještě trošku rozhození. Ale derby je derby a věřím, že do zápasu půjdeme naplno a uhrajeme dobrý výsledek. Nemáme co ztratit. Čeká nás vyhecovaný zápas s dobrou atmosférou,“ předpovídá elitní přerovský střelec Tomáš Bechný.