DTZ: Do Evropy míří investoři z Kanady a USA, zajímají je především obchodní centra

Světová média, ta česká nevyjímaje, zaplavily v posledních týdnech informace o velkých objemech na mezinárodním trhu nemovitostí. Zprávy se týkaly prvního čtvrtletí letošního roku i výhledu do konce 2011. Alespoň v Evropě je to částečně pravda: první kvartál vykázal s 20,5 miliardy eur investic meziroční růst o 6 procent. Jak ale upozorňuje mezinárodní poradenská společnost DTZ, v porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku výsledek znamená propad o 45 procent. Poslední čtvrtletí však bývá tradičně silnější, spolu s tím, jak investoři koncem roku akcelerují své akvizice.

Ze tří tradičně největších evropských trhů dopadlo relativně nejlépe Německo, kde se investice propadly mezičtvrtletně jen o deset procent. Naopak markantní oslabení realizované poptávky investorů zaznamenaly překvapivě Velká Británie a Francie – o 52, respektive 60 procent. Růst nastal v zemích střední a východní Evropy, hlavně v Polsku a Rusku. Celkem dosáhly investiční transakce ve střední a východní Evropě 1,4 miliardy eur. Výsledek ovšem ovlivnila obří akvizice portfolia společnosti Europolis, čítající kancelářské a průmyslové nemovitosti a nákupní centra v České republice, Maďarsku a v Polsku s hodnotou 645 milionů eur, investorem CA Immobilien Anlagen.

„Obdobně platí i pro Českou republiku, že v centru zájmu investorů nadále zůstávají nákupní centra v regionech vedle top kancelářských projektů v Praze. Během prvního čtvrtletí jsme však také zaznamenali zvyšující se zájem o skladové nemovitosti,“ dodává Lenka Šindelářová, analytička pražské kanceláře DTZ. Podle analytiků mezinárodní poradenské společnosti DTZ lze spíše než setrvalý či dokonce rekordní nárůst investic očekávat mírný a pozvolný růst, potvrzující stabilitu trhu i větší důvěru investorů. Jak potvrdilo první čtvrtletí, zvedl se výrazně zájem mimoevropských investorů o akvizice v Evropě, aktivní byli především američtí a kanadští investoři. Ti proinvestovali jen během prvního čtvrtletí v Evropě 2 miliardy eur a DTZ očekává, že tento trend bude pokračovat.