DTZ: Nejistota v Evropě brzdí trh průmyslových nemovitostí

Úsporná opatření a slabý hospodářský růst letos v Evropě brzdily trh logistických a dalších průmyslových nemovitostí. Nové sklady se staví stále jen pro předem sjednané nájemce, mezinárodní firmy přistupují k další expanzi jen s krajní opatrností. V nejnovější zprávě o evropském trhu to uvedla realitní poradenská společnost DTZ. Český trh vykázal za letošní tři čtvrtletí pokles.

„Spekulativní výstavba bez známého nájemce se až na dvě tři spíše komornější výjimky zcela zastavila,“ popsal situaci na tuzemském trhu odborník DTZ na průmyslové nemovitosti Martin Šumera. Velcí nájemci podle něj budou v roce 2012 ve světle aktuálních potřeb přehodnocovat objem pronajatých skladových ploch.

Místo nové výstavby je tak možné očekávat spíše obsazování dosud prázdných skladů. Na konci září bylo v Česku bez nájemce 6,9 procenta moderních průmyslových ploch, což představuje 259 tisíc čtverečních metrů. V letošním třetím čtvrtletí se v Česku pronájmy moderních skladů propadly meziročně o 63 procent na 54 800 metrů čtverečních, uvedlo nedávno sdružení Industrial Research Forum. Po započítání obnovených smluv dosavadních nájemců činily pronájmy logistických center 109 700 čtverečních metrů, což znamená meziroční pokles o 49 procent.