Duatlon prověřil fyzičku

Tradiční Mikulášský duatlon si letos vyzkoušeli někteří závodníci poprvé.

Stačí najít odvahu a vyrazit. Čtrnáctý ročník Mikulášského duatlonu v Hradci prověřil síly všech účastníků. Někteří úspěšně zvládli svoji premiéru. „Je to krutý,“ vyhrkla Irena Borčinová. Na poslední chvíli se nechala přemluvit a poprvé v životě si vyzkoušel duatlon.
„Syn zkouší triatlon. Proto jsem tu dnes měla být jako zdravotní dozor. Ale když jsem viděla, jak je jich málo, tak jsem to taky zkusila,“ nelitovala nejstarší účastnice, která si chodí pravidelně zaběhat.
Čtyřkilometrový okruh kolem rybníku Vajgar jí nečinil problémy. Ale uplavat v bazénu pět set metrů byl pro ni obdivuhodný výkon. „V životě jsem víc neuplavala. Příští rok půjdu určitě znovu,“ dodala hradecká neuroložka.
Její třináctiletý syn Vladimír byl nejmladším účastníkem. „Jezdím na kole. Triatlon jsem začal zkoušet loni. Ještě musím vylepšit běh. Bylo to dobrý. Ale ještě jednou bych už to asi nezvládl. V závěru jsem toho měl plné zuby,“ naznačil Vladimír Borčin.

Přijelo málo závodníků

Když se ve startovní listině objevilo pouze osm startujících, organizátoři mysleli, že jejich úsilí přišlo na zmar. A to ještě přijela čtveřice táborských triatlonistů.
„V zimě chyběla triatlonistům nějaká zábava ve formě závodů. Ale účast je ještě slabší, než loni,“ smutnil rozladěný ředitel závodu Jan Vaněk. Nakonec dorazili ještě další tři nadšenci a duatlon mohl začít. Domácí Martin Novák obhajoval loňské prvenství. Letos měl silnou konkurenci. Pětadvacetiletý slovenský lékař Pavol Šurda se na podzim do Hradce přistěhoval, rozšířil řady klubu TC Vaněk a prověřil připravenost oddílového kolegy. Po plavání vedl o tři vteřiny, ale po handicapovém běhu Novák utekl svému největšímu soupeři o devětatřicet vteřin. Nejlepší ženou se stala táborská Kamila Hořejší.