Dukla chce, aby se jí v lize báli

Pražská Dukla se po osmnácti letech vrátila mezi fotbalovou elitu. Nováčkovi z Julisky se zatím daří nad očekávání.

Dvě strastiplné dekády s nadějnými vyhlídkami má za sebou fotbalová Dukla Praha. Prodej klubu do Příbrami, zvedání se z popela a nakonec návrat do nejvyšší soutěže. Po dlouhých osmnácti letech. Před startem sezony byla Dukla pro bookmakery hlavním adeptem na sestup zpět do druhé ligy. Jenže odborníci se podle všeho spletli. Nováček hraje dobrý fotbal a po dvanácti kolech se vyhřívá na sedmém místě tabulky.
„Je to pro nás překvapení, nečekali jsme, že budeme tak vysoko. I proto, že naprostá většina týmu nemá s první ligou žádné zkušenosti. A uvědomujeme si, že cíl jsme ještě zdaleka nesplnili, čeká nás ještě spousta zápasů,“ upozorňuje sportovní manažer Dukly Günter Bittengel.

Zkušenosti nula nula nic

Do nejvyšší soutěže vstoupila Dukla prakticky se stejným kádrem, jaký vyhrál druhou ligu. Za zkušené prvoligové harcovníky lze označit obránce Jana Vorla se záložníkem Patrikem Gedeonem. „Zbytek týmu měl odehráno, když to tak řeknu, nula nula nic. Ale na druhou stranu jsme už tři roky mužstvo budovali a pracovali s ním. Počínaje tím, že v minulosti přišli hráči jako exsparšan Jiří Novotný, Luděk Zelenka nebo Michal Kolomazník, kteří byli schopní vychovávat mladíky a hodně jim pomoci. A finální fází byla práce trenéra Luboše Kozla a postup do ligy,“ hledá příčiny současného úspěchu Bittengel.
Velkou čárou přes rozpočet byl na jaře odchod ghanského útočníka Daniho Chigoua, který Dukle postup vystřílel. „Samozřejmě jsme s ním počítali, odvedl tady velký kus práce a rozhodl se tak, jak se rozhodl. Chigou byl skvělý útočník pro druhou ligu, ale nikdo neví, jak by se prosazoval v první. Příchody Lietavy a Markoviče jsme tenhle problém myslím dobře vyřešili,“ poukazuje Bittengel na jediná dvě jména v kolonce letních příchodů.

Úspěch v Liberci

Dukla už si v sezoně připsala pět vítězství. To nejcennější na hřišti Liberce. „Všechny body jsou stejně cenné, ale Liberec je velký favorit a vyhrát nad ním venku, to se počítá. Zvládli jsme i derby se Slavií a Bohemkou, ve kterých jsme remizovali. Mrzí mě naopak zbytečné prohry venku, na Slovácku a na Žižkově. Pokaždé to bylo 0:1 a asi jsme zaplatili nováčkovskou daň. Teď už máme sebevědomí někde jinde,“ myslí si sportovní manažer Dukly.
Jaké má představy o umístění na konci sezony, nechce moc rozebírat. „Těžko říkat nějaké cíle, pořád se může stát cokoli. Teď jsme sedmí, kéž by to vydrželo,“ usmívá se Bittengel.
Dukla naposledy vyhrála v Ostravě 2:1, týden předtím ale nestačila na Jablonec. Domácí zápasy musí navíc hrát na konci podzimu ve strahovském azylu. „Na Julisce pokládáme vyhřívání trávníku, protože nám končí výjimka. Na jaře už bychom rádi hráli všechno doma a dělali radost našim fanouškům,“ tvrdí Bittengel. Kromě nového vyhřívání čekají stadion na Julisce také opravy hlavní tribuny. Diváci se dočkají nových sedaček.
Radost mají v Dukle i z návštěvnosti. „Někomu se to může zdát málo, ale na domácích zápasech bylo pokaždé přes dva tisíce fanoušků. Což je na české poměry docela dobré číslo. Jsou to takoví ti tradiční, kteří chodili na Duklu odjakživa. Jsme za ně rádi a doufáme, že naše současné umístění není vše, co jim ukážeme. Rádi bychom zúročili tvrdou práci a v budoucnu se zařadili mezi obávané prvoligové týmy,“ uzavírá Bittengel.