Dva týdny architektury v Praze

Ve dnech 10. až 23. října 2011 se v Praze uskutečnil již pátý ročník mezinárodního festivalu architektury a urbanismu Architecture Week 2011. Jde o jediný architektonický festival podobného rozsahu v České republice.

Stejně jako v předchozích letech měli návštěvníci příležitost se v rámci připravovaných akcí (výstav, přednášek, seminářů, konferencí nebo filmových projekcí) seznámit s architekturou, urbanismem a teorií i praxí architektury jak domácí, tak zahraniční.

#####Visegrádská čtyřka

Jeden ze zajímavých projektů proběhl pod názvem Architektura a urbanismus Visegrádské čtyřky. Organizátoři – Czech Architecture Week a Správa Pražského hradu – se rozhodli realizovat tento projekt také vzhledem k letošnímu předsednictví České republiky ve V4. Již umístění projektu do překrásných prostor renesančního Letohrádku královny Anny na Pražském hradě napovídá o jeho významu. Projekt představil architekturu metropolí zemí V4 (Praha, Bratislava, Varšava, Budapešť), dalších 18 architektonicky zajímavých měst (např. Brno, Hradec Králové, Kutná Hora, Moravská Ostrava a Přívoz, Plzeň, Zlín, Gdyně, Wroclaw, Katovice, Pécs, Trenčín, Žilina, Košice či Prešov) a nejzajímavější urbanistické a architektonické projekty.

Součástí festivalu byla také moderovaná diskuse s primátory zúčastněných měst zemí V4 na téma Architektura a urbanismus měst a jejich udržitelný rozvoj v návaznosti na sociální a ekonomické prostředí současné společnosti.

#####Univerzální město