Dvanáctiválcový Mercedes-Benz S 600 Guard nemá slabé místo

Mercedes-Benz S 600 Guard

Mercedes-Benz S 600 Guard

Třída S dostala dalšího člena. Tentokrát jde o luxusní verzi doplněnou o ochranu vůči střelám a výbušninám. Novinka se jmenuje S 600 Guard, přičemž jde o čtvrtou položku v seznamu obrněných automobilů, které Mercedes nabízí. Kromě třídy S si můžete pořídit podobně upravenou třídu E, M nebo G.

O novém S 600 Guard Mercedes doslova píše, že nemá slabé místo. Už samotný plášť automobilu je z výroby upraven tak, aby byl odolnější, následují díly z ušlechtilé oceli, které jsou integrovány mezi vnější plášť a základ automobilu. Celkově vůz splňuje požadavky třídy odolnosti proti střelám VR9 (to např. znamená, že okna musí odolat střelbě munice NATO s tvrdým jádrem), v případě výbušnin vyhovuje obrněné „esko“ směrnici ERV 2010 (Explosion Resistant Vehicles).

Mercedes-Benz S 600 GuardMercedes-Benz S 600 Guard

Další výbava zahrnuje například hasicí systém s automatickou aktivací nebo možnost vozit v autě nádobu s kyslíkem pro případy, že by se vůz dostal do zóny zamořené nějakým bojovým plynem. Z pohledu ochrany se taktéž hodí pneumatiky schopné jízdy bez vzduchu na vzdálenost 30 km. Mercedes pak rovněž zdůrazňuje těžkou rozpoznatelnost obrněné verze od té klasické.

Mercedes-Benz S 600 GuardMercedes-Benz S 600 Guard

Pohon má na starost benzinový dvanáctiválec s parametry 390 kW (530 k) a 830 Nm. Ten spolupracuje s převodovkou 7G-Tronic. Kvůli vysoké hmotnosti je maximální rychlost omezena na 210 km/h a výrazně zvětšeny byly samozřejmě také brzdy. Ty vpředu pracují se šesti pístky.

Mercedes-Benz S 600 GuardMercedes-Benz S 600 Guard

Článek vyšel na webu Autorevue.cz