Dylan se po čtyřech letech vrátí do Prahy

Bob Dylan

Bob Dylan Zdroj: (CC BY-SA 3.0) Wikimedia.org

Jeden z nejvlivnějších umělců světové hudební scény Bob Dylan se po čtyřech letech vrátí do Prahy. Vystoupí 2. července v O2 areně, kde se uskutečnil i zatím jeho poslední pražský koncert v červnu 2010. Dvaasedmdesátiletá ikona na koncertě představí své aktuální album Tempest.

„Ačkoliv již u nás Bob Dylan koncertoval, za návštěvu stojí každý jeho další koncert. Jeho vystoupení jsou neopakovatelná a nikdy nevíte, co písničkářský mistr zahraje a v jakké nové úpravě,“ uvedl Petr Novák z pořádající agentury Live Nation. Dylan s oblibou na koncertech experimentuje a i proslulé písně dokáže proměnit tak, že mnozí příznivci je hned tak nepoznají.

Tempest je pětatřicátým Dylanovým studiovým albem v kariéře. V žebříčcích prodejnosti se ve Spojených státech i Británii vyšplhalo shodně na třetí příčku. Obsahuje mimo jiné i píseň věnovanou zakladateli Beatles Johnu Lennonovi Roll on John, titulní čtrnáctiminutová píseň se pak týká ztroskotání Titaniku.

Dylan se narodil v roce 1941 v Minnesotě jako Robert Zimmerman. Pseudonym Bob Dylan si zvolil podle básníka Dylana Thomase už na konci padesátých let. Výrazně jej ovlinil bluesman Woody Guthrie. Již od počátku let šedesátých byl mladičký Dylan díky písním jako Blowin‘ In The Wind, A Hard Rains A-Gonna Fall nebo The Times They Are a-Changin‘ pasován za hlavního amerického zpěváka protestsongů a mluvčího generace a předního bojovníka proti nespravedlnosti a establishmentu.

Po těžké havárii na motocyklu a konci květinových šedesátých let se chvíli hledal, nicméně nepřestával vydávat jedno album za druhým. V roce 1973 si zahrál i ve westernu Pat Garrett and Billy the Kid, pro který složil a nahrál jednu ze svých dalších slavných písní Knockin‘ on Heaven‘s Door. Velký úspěch slavil v devadesátých letech s albem Time Out of Mind, v minulém desetiletí pak s Modern Times či právě s Tempest. Za celou svou kariéru prodal přes sto milionů alb a získal 11 amerických cen Grammy a mnohá další ocenění.