Eaton otevírá u Prahy globální inovační centrum

Eaton Corporation, průmyslový výrobce širokého spektra produktů, včera oznámil otevření globálního Inovačního centra v Praze. Nové zařízení pro moderní výzkum energeticky účinných napájecích systémů nebo pro elektrifikaci dopravy bude umístěno ve Vědeckotechnickém parku Roztoky a je prvním globálním Inovačním centrem společnosti Eaton v Evropě a celkově pátým v celosvětové síti pokročilých inovačních center, jež se dále nachází v USA, Indii a Číně.

Cílem Inovačního centra bude realizace moderních výzkumů zaměřených na vývoj energeticky účinných napájecích systémů a elektrifikaci dopravy, dopravních prostředků a leteckých aplikací. Evropské inovační centrum bude pro místní zákazníky vyvíjet nová řešení pro správu napájení, která učiní elektrický, hydraulický a mechanický pohon úspornější, efektivnější a bezpečnější. Mezi její zákazníky budou tedy patřit společnosti jako je Škoda Auto, VW Group, EON, HP či České dráhy.

V úzké spolupráci se svými partnery z ČVUT plánuje Eaton zaměstnat v prvním roce až 50 vysoce kvalifikovaných inženýrů a tento počet zvýšit na přibližně 300 zaměstnanců v příštích čtyřech až pěti letech.
Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest, zdůraznil význam působnosti společnosti Eaton v České republice: „Otevření inovačního centra Eaton v Praze je jedním z nejvýznamnějších zahraničních investic do České republiky v poslední době. Nejde jen o vytvoření 300 vysoce kvalifikovaných pracovních míst, ale také o doklad důvěry ve schopnosti místních inženýrů vyvíjet prvotřídní inovace.“

Nové technologie pro snížení emisí uhlíku

Nové globální Inovační centrum společnosti Eaton v Praze bude vyvíjet technologie, jež nejenom přispívají ke snížení emisí uhlíku, čímž napomáhají stabilizovat globální klima, ale také pomohou výrazně snížit provozní náklady zákazníkům v energeticky náročných průmyslových odvětvích od dopravy po informační technologie.

„Jde o důležitý aspekt, neboť do roku 2050 se podle předpokladu poptávka po energii zdvojnásobí, avšak aby byl omezen globální nárůst teploty o dva stupně Celsia ve srovnání s předindustriální úrovní, musejí být emise CO2 sníženy na polovinu,“ říká k činnosti zařízení Lennart Jonsson, výkonný viceprezident a technologický ředitel společnosti Eaton Corporation. „Podle respektované mezinárodní agentury pro energii (IEA), musí být 60 % tohoto cíle splněno energeticky účinnými technologiemi, což vyžaduje dodatečné investice ve výši 10,5 bilionu dolarů do roku 2030,“ dodal Lennart Jonsson.

Proč se Eaton rozhodl pro ČR

„Je několik důvodů, proč jsme se rozhodli vystavět inovační centrum v Praze. Nejdůležitější pro nás byla těsná blízkost Prahy k mnoha našim zákazníkům v tomto regionu, špičkoví techničtí odborníci na Českém vysokém učení technickém a silná podpora a zapojení českých úřadů,“ vysvětluje Yannis Tsavalas, prezident Eaton pro Evropu, Střední východ a Afriku (EMEA), a dodává: „Nové zařízení bude rovněž stavět na dosavadní působnosti společnosti Eaton v České republice. Ta zahrnuje náš výrobní závod v Chomutově v rámci skupiny Vehicle Group, dále v elektro sektoru výrobní závod v Suchdole nad Lužnicí a obchodní kancelář v Praze 9.“