Ecclestone pohrozil Austrálii odebráním velké ceny

Zlý muž. Šéf formule 1 Bernie Ecclestone chce v Austrálii vidět noční závod. Nebo žádný

Zlý muž. Šéf formule 1 Bernie Ecclestone chce v Austrálii vidět noční závod. Nebo žádný Zdroj: profimedia.cz

Dva týdny před zahájením nového ročníku mistrovství světa formule 1, který začíná tradičně v australském Melbourne, prohlásil promotér seriálu Bernie Ecclestone, že Austrálie může o svou velkou cenu brzy přijít. Organizátoři totiž odmítají přesunout závod do jiného času.

Ecclestone již dlouho prosazuje, aby se závod v Melbourne posunul na pozdější hodinu. Dosud Velká cena Austrálie začínala vždy v 17 hodin místního času. To ale znamená, že evropští diváci tento závod sledují v brzkých ranních hodinách. Například český fanoušek může australský závod sledovat od sedmé hodiny ranní. To se Ecclestoneovi nelíbí. Proto se snaží prosadit, aby se závod formule 1 v Melbourne přesunul do pozdějších hodin a jel se jako noční velká cena podobně jako třeba Velká cena Singapuru, která začíná v osm hodin večer místního času.

Australští organizátoři ale tento požadavek odmítají z ekonomických a environmentálních důvodů. Promotér seriálu nyní naznačil, že pokud pořadatelé na jeho požadavky nepřistoupí, je připraven jim úvodní velkou cenu sezony po vypršení kontraktu odebrat. Stávající smlouva vyprší v roce 2015.

„Máme kontrakt do roku 2015, ten budeme respektovat. Co bude dál, to ale nevím,“ uvedl Ecclestone pro australský deník The Age. „Pokud bychom se s Melbourne nedohodli, pravděpodobně z Austrálie odejdeme,“ řekl a dodal, že ze závodů, které jsou momentálně v kalendáři formule 1, je australská velká cena nejméně životaschopná.

Pokud by došlo k tomu, že Ecclestone neprodlouží s Melbourne smlouvu, nebude to znamenat snížení počtu závodů v sezoně. Šéf formule 1 prohlásil, že má spoustu zájemců, kteří by rádi Melbourne v kalendáři nahradili. „Nechci, abychom k tomuto řešení museli přistoupit. Pokud ale budeme muset, nic jiného nám nezbude,“ uzavřel Ecclestone.