Eduard Novák dohrál poslední třetinu

Pod stropem kladenského stadionu visí portréty čtyř hokejových legend. Františkové Pospíšil a Kaberle, Milan Nový a Eduard Novák. Posledně jmenovaný minulý týden zemřel.

Přátelé Eduarda Nováka na něj ve čtvrtek 21. října čekali marně. Jejich Eda se neprobudil ze spánku. Náhle zemřel doma, v Buštěhradu.
„Srdíčko mu nevydrželo, aniž by ho předem varovalo. Přitom mu lékaři čtrnáct dnů předtím řekli, že má srdce jako zvon. Táta byl obrovský bojovník,“ říká jeho syn Miroslav Novák.

Postrach gólmanů

Hokejový věhlas Eduarda Nováka začal nabírat obrátky koncem šedesátých let. „Hrál jsem s Edou až do roku 1974 osm sezon. Díky hokejistům jako byl on, mohlo Kladno vyhrát pětkrát ligu. Byli jsme rádi, že hraje za nás, protože pro soupeře byl hodně nepříjemný,“ vzpomíná Lubomír Rys.
Pamětníci kladenské hokejové historie vyzdvihují hlavně útok Novák - Nový - Bauer. Patřívala k nejlepším na světě.

„Gólmani se Edy báli. Na pravém křídle byste v polovině sedmdesátých let těžko hledali lepšího útočníka. Naše lajna mohla hrát poslepu,“ říká Lubomír Bauer s tím, že na ledě i mimo něj byl Eda vynikající kamarád, rovný a přímočarý.
Na ledě si prý nejvíc rozuměl s obráncem Františkem Pospíšilem. Především z jeho přihrávek těžil před brankou soupeřů.

„S Edou jsme k sobě měli hodně blízko. Když jsme jeli ven, brali jsme si na hotelu společný pokoj. Co se mi vybaví, když se řekne Eda Novák? Srdcař, velký bojovník, který nerad prohrával,“ říká Pospíšil.

Trenér i kamarád

Mimo ledovou plochu byli velcí přátelé s posledním z jejich slavné pětky, Františkem Kaberlem.
„S Edou jsme ještě hráli i trénovali v Japonsku. Dalo se s ním přežít všechno. Pak jsem spolu trénovali i doma, vedli jsme firmu, prostě byli jsme nejlepší kamarádi,“ vzpomíná Kaberle, kterého smutná zpráva zastihla v Americe. „Byla to pro mě velká rána,“ dodává Kaberle.

Tituly mistrů světa i kladenská vítězství nad týmy NHL by se těžko rodily bez spolupráce dvojice Novák - Nový.

„Dávali jsme spoustu gólů. Velkou měrou přispěl také k vítězství Kladna ve finále Poháru mistrů v roce 1977 nad Spartakem Moskva. Eda totiž nerad prohrával i na tréninku,“ připomněl Milan Nový.
Po ukončení hráčské kariéry trénoval Kladno, Zlín, Plzeň a druholigové Řisuty.

„Smrt Edy Nováka mě velmi zasáhla. Když jsem přišel poprvé do Řisut, začínal tam jako trenér svou řisutskou etapu. Prožili jsme spolu tři sezony. Pro mě nezapomenutelné. Vzpomínám na něj jako na vynikajícího člověka,“ říká opora Řisutských a kladenský odchovanec Matěj Kos.

Kladenské rozloučení

S jedním z nejslavnějších československých hokejistů se jeho nejbližší, kamarádi a příznivci rozloučili 27. října v poledne ve velké obřadní síni na hřbitově. „Naše mužstvo nebude chybět. Byla to obrovská osobnost,“ řekl před rozloučením trenér Vagnerplastu Otakar Vejvoda.