Ekoltes možná dostane cenu za podporu zaměstnávání Romů

Hranická firma Ekoltes je nominovaná na cenu Gypsy Spirit 2009. Vyhlašování vítězů se koná v úterý 1. prosince, přímý přenos nabídne Český rozhlas. V sobotu 5. prosince bude záznam z předávání cen vysílat ČT 24.

Gypsy Spirit 2009 - cena ministra pro lidská práva Michaela Kocába se uděluje těm, kteří se podílí na zlepšení situace Romů. Jejich zaměstnávání podporuje právě hranická společnost Ekoltes.

Slavnostní vyhlášení cen se uskuteční v úterý 1. prosince v centru kulturního a duchovního života Pražská křižovatka za účasti všech členů odborné poroty i poroty Čin roku. Záštitu nad projektem převzal předseda odborné poroty Václav Havel a eurokomisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimír Špidla.

Průběh večera bude živě přenášet Český rozhlas 2 Praha. V sobotu 5. prosince od 20 hodin odvysílá záznam z předávání cen ČT24.

Projekt Gypsy Spirit je zaměřen na podporu aktivního úsilí všech, kteří se podílí na zlepšení situace Romů v zemi. „Cílem projektu je vytvořit tradici oceňování práce pro romskou komunitu, vytvořit veřejnou platformu pro prezentaci pozitivních příkladů a reálných přínosů romské komunitě a tak přiblížit široké veřejnosti aktivity organizací a jednotlivců zaměřené na podporu integrace romské menšiny do společnosti a na zlepšení její životní situace,“ informovala v tiskové zprávě krajská koordinátorka romských poradců Renáta Köttnerová.

Jak dále uvedla, ceny Gypsy Spirit jsou proto zaměřeny na podporu a zveřejnění těch projektů a aktivit, které představují pro romské obyvatele reálnou pomoc.