Ekonomiku táhnou vzhůru nakupující ženy, soudí čínský ekonom

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Tajemství ekonomického růstu? Neprovdané nebo rozvedené ženy, které mohou volně nakupovat. To je alespoň teorie prominentního čínského ekonoma, kterou vyvolal šok i poprask, napsaly čínské sdělovací prostředky.

Šanghajský ekonom Ťin Jen-š' před časem představil svou teorii, že „města, kde bude více osamělých a rozvedených žen, se budou těšit lepší ekonomice“.

Ťin z šanghajské firmy Sinolink Securities, který se od té doby stal terčem hněvu i posměšků svých kolegů, zároveň dodal, že “muži bez jakékoli spotřebitelské síly by měli být vyhnáni z města“, napsal list China Times.

Single-ženy, kterým se v Číně netaktně říká „zbylé“ či „zbytkové“, a spolu s nimi rozvedené ženy, přispívají k živější ekonomice, tvrdí Ťin, protože ženy podle něj mají dvě přirozené stránky: „Milují peníze a rády je utrácejí.“

Provokativní argumenty ekonoma vyvolaly vlnu kritiky, podle níž naprosto podceňuje inteligenci žen a degraduje je na pouhé spotřebitelky soupeřící spolu v nakupování. A jiní, včetně dalšího uznávaného čínského ekonoma Ma Kuang-jüana, jednoduše Ťinovu teorii smetli ze stolu jako „vtip“, dodal čínský tisk.