Elitní voják dostal podmínku, nechával si náboje

Pavel Brázda byl špičkový vojenský policista. Nejprve chránil VIP osoby, pak cvičil policisty v Iráku. Včera ho Obvodní soud pro Prahu 8 potrestal podmínečným trestem za nedovolené ozbrojování a zpronevěru.

Soudce Karel Steiner měl jasno. Potrestal Brázdu za to, že si od ledna do května roku 2007 jako vedoucí střeleckého výcviku u vojenského útvaru v Křižíkově ulici v Praze ponechával nespotřebované náboje a munici. Našly se při domovní prohlídce v srpnu 2008 v bytě jeho rodičů na Berounsku a na dvou dalších místech.

„V době, kdy pracoval jako člen ochranky prvního zástupce náčelníka generálního štábu, zároveň vykazoval účast jako řídící střeleb a uchovával munici pro svoji potřebu,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Jiří Kára. Voják tak získal náboje za čtyřicet tisíc korun.

Generálporučík ho chválil

Dvaatřicetiletý muž vinu rezolutně popírá. Tvrdí, že střelivo dostal, koupil, nebo sehnal od kamarádů. „V inkriminované době jsem měl normálně koncesi na nákup a prodej střeliva,“ zdůrazňuje Brázda.

Jeho obhájce Tomáš Ferenc u soudu argumentoval, že domovní prohlídky byly kvůli formálním chybám nezákonné, předcházely obvinění, a proto nemohou být uznané jako důkaz. „Domovní prohlídky v srpnu 2008, tedy rok a půl od doby, kdy si je podle obžaloby přivlastňoval, pokládám za neodůvodněnou policejní akci,“ řekl Ferenc. Pozastavil se nad tím, že se armáda represivním způsobem zbavuje mimořádných vojáků, kteří získali pochvaly a ocenění.

Mezi svědky byl i generálporučík Jaroslav Kolkus, který nyní působí v Bruselu a jehož Brázda na jaře 2007 chránil. Potvrdil, že v některých situacích, například v době, kdy trávil celý den na generálním štábu, povolil svému ochránci se vzdálit. To ale podle Ference nic nedokazuje. Jinak se Kolkus o Brázdovi vyjádřil pochvalně. „Plnil náročné úkoly. Nikdy se nestalo, že by přišel pozdě nebo něco opomněl,“ řekl Kolkus.

Kauza je vykonstruovaná, říká muž

Advokát požadoval pro svého klienta úplné zproštění, což soud odmítl. Válečný vetereán dostal půlroční podmínku se zkušební dobou dvanácti měsíců. „Pravděpodobně se odvolám,“ řekl rozčarovaný Brázda, který v armádě sloužil deset let a výpověď dal den po domovních prohlídkách.

Případ označuje za vykonstruovaný. „Vyvolal ho hlavně závist některých nadřízených, poté, co jsem si vyřídil příslušná povolení, pronajal si na Berounsku soukromou střelnici a začal podnikat. S mým tehdejším velitelem jsme totiž měli rozdílné představy o střeleckém výcviku,“ uvedl muž, který pracuje mimo jiné jako pilot pro Leteckou společnost dobrodruhů.