Elon Musk: První krůčky si umělá inteligence odbude při domácích pracích

Robot Pepper

Robot Pepper Zdroj: Xavier Care / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0

Technologická organizace OpenAI pracující na vývoji umělé inteligence potvrdila, že se zaměří i na vývoj a zdokonalení „hloupějších“ robotů určených na domácí práce. Představují jeden z dílčích cílů na cestě za plnohodnotnou umělou inteligencí. Firmě, kterou na sklonku loňského roku založil mimo jiné i Elon Musk, se na své aktivity podařilo od investorů vybrat přes miliardu dolarů.

I když už někomu doma běžně jezdí automatické vysavače či umývače oken, z pohledu robotiky a umělé inteligence jde v zásadě o primitivní stroje. OpenAI na svém blogu publikovala čtyřbodový „jízdní řád“, podle kterého hodlá postupovat za svým hlavním cílem: inteligentním robotem, který dokáže řešit a vykonávat komplexní typy činností či her.

Nezisková organizace a její vědci se nejprve soustředí na zjednodušení algoritmů, díky kterým pracují již existující roboti. „Existuje již řada technik pro zadávání specifických úkonů. Věříme, že jejich vylepšením o vhodně napsané algoritmy pro strojové učení by se mohly stát natolik spolehlivými, že dají vzniknout robotům se ‚všeobecnými dovednostmi‘,“ popisuje vedení OpenAI výsledky, kterých by se měla dobrat v nejbližších letech.

Jeden ze zatím nejpokročilejších humanoidních robotů na světě - Atlas z dílny firmy Boston Dynamics

A právě do kategorie těchto všeobecných vylepšených dovedností podle ní spadají roboti, kteří za nás budou uklízet a vykonávat další typy prací v domácnosti. Jaké činnosti a práce to přesně budou, ale zatím není jasné. „Vždy budeme pracovat na nových nápadech, na něčem, co třeba ne zas tak dobře zapadá do stávajícího standardního pohledu na svět a na to, jak by měl fungovat,“ tvrdí firma.

OpenAI vedou společně Elon Musk a Sam Altman. Právě Altman je vedle Muska považován za jednoho ze strůjců finančního úspěchu firmy – vlastní totiž firmu Y Combinaotr, která se specializuje na prvotní financování startupů. Nakupení velkých jmen v jedné firmě pak přirozeně přilákalo i další investory, mezi nimi lze nalézt třeba i spoluzakladatele platební společnosti PayPal Petera Thiela.