Po úspěchu AlphaGo investuje Jižní Korea do umělé inteligence

korejec I Se-dol při hře Go proti počítači AlphaGo

korejec I Se-dol při hře Go proti počítači AlphaGo Zdroj: ctk

Neuronová síť AlphaGo od Googlu, která vychází z výzkumu laboratoře DeepMind a je specializovaná na hraní hry Go, úspěšně zvítězila nad nejlepším lidským hráčem poměrem 4:1. Problém ale je, že překonání tohoto významného milníku proběhlo nečekaně brzo, což nepotěšilo především vládu Jižní Koreje.

Aby Jižní Korea akcelerovala výzkum v oblasti umělé inteligence a dohnala tak očividné zpoždění v tomto směru, oznámila investici 863 milionů dolarů, která bude určena pro následujících pět let.

Výzkum podpořený touto vysokou investicí bude zahrnovat jak veřejné instituce v podobě technických univerzit, tak i soukromé laboratoře společností jako Samsung, LG, Hyundai, Naver a dalších.

Prezidentka Jižní Koreje – Park Geun-hye ve svém proslovu k investici prohlásila, že bude zřízena rada, která bude tento výzkum kontrolovat s cílem zlepšit efektivitu. Umělou inteligenci označuje jako čtvrtou průmyslovou revoluci, která může být pro lidstvo revoluční a obyvatelé Jižní Koreje dle jejích slov mohou být vděční za to, že AlphaGo tak brzo ukazuje, jak moc je umělá inteligence důležitá a lze se tak na ní zaměřit dříve, než bude pozdě.

Dle informací webu Nature ale mají někteří korejští vědci z oblasti umělé inteligenci skeptičtější názor. Podle nich je totiž tento krok spíše zbrklý a málo podporuje univerzity. Investice do výzkumu musí být stálé a stabilní a nikoli v takových náhodných dávkách.

AlphaGo je specializovaná forma umělé inteligence, Jižní Korea ale například pracuje na vlastní verzi univerzálního mozku „Exobrain“, který konceptem připomíná Watsona od IBM. Tomu se v roce 2011 podařilo zvítězit nad člověkem v náročné znalostní hře „Jeopardy!“ (česká verze se jmenovala Riskuj!). IBM Watson je díky univerzální architektuře možné využít v mnoha oblastech zpracování velkého množství dat – může být nejlepším kuchařem, který vymýšlí nové recepty, ale také skvělým lékařem, který najde nejefektivnější léčbu pro daného pacienta. Exobrain míří do stejného segmentu univerzálního použití.