EMC se zabydluje v izraelské poušti, chce přetáhnout armádní experty

Absolventi slaví úspěšné ukončení izraelské armádní akademie

Absolventi slaví úspěšné ukončení izraelské armádní akademie Zdroj: Israel Defense Forces

Americká technologická společnost EMC plánuje rozšířit své vývojové centrum poblíž rozestavěné vojenské základny v Negevské poušti, kterou brzy osídlí izraelská armáda. Firma, která trpí nedostatkem odborníků, plánuje těžit ze spolupráce s armádními experty - a některé z nich odlákat od práce pro stát.

„Je to pro nás perfektní místo na přilákání talentů,“ řekl agentuře Bloomberg Yael Villa z RSA Israel, bezpečnostní divize EMC. „S armádou také hodně diskutujeme a snažíme se vytvořit plán spolupráce,“ dodal. Armádní vzdělání a kariéru má za sebou mnoho zaměstnanců izraelského technologického průmyslu.

Izraelská armáda stěhuje své výcvikové centrum do pouště, aby uvolnila současnou základu nedaleko Tel Avivu, na jejíž pozemky si brousí zuby developeři. Nová základna, která ubytuje na 30 tisíc vojáků, vyjde na 24 miliard šekelů.

Ekonomika Izraele je na technologiích závislá, ty představují přibližně polovinu hodnoty vývozu. Zahraniční investice jsou rpo další rozvoj odvětví klíčové, místní technologické startupy totiž získávají 65 procent investic mimo Izrael, uvádí společnost IVC Research Center.

Mezi armádními experty, kteří zamíří do pouště, budou i elitní jednotky zabývající se vedením elektronické války. Kromě odborníků vláda láká zahraniční společnosti do Negevské pouště i na dotace a další pobídky.

„Na světě je nedostatek odborníků,“ prohlásil šéf RSA Tom Heiser. „Pokud budeme tak, zde jsou odborníci – z armády či z univerzit – dostaneme sek talentům dříve.“ Z tisícovky zaměstnanců EMC v Izraeli jich asi 70 pracuje v Negevské poušti. Během dvou let chce firma přijmout dalších 150 pracovníků.

Igor Záruba: Kdo neukládá, není