Éra PC se uzavírá, tvrdí tvůrce prvního z nich

IBM PC 5150

IBM PC 5150

Třicet let po představené prvního přístroje svého druhu jsou stolní počítače na sklonku své kariéry a brzy zmizí v propadlišti dějin. Na svém blogu to napsal Mark Dean, jeden z tvůrců počítače IBM 5150, který stanovil standart pro všechny své následovníky.

„Když jsem navrhoval PC, nemyslel jsem si, že budu žít dost dlouho na to, abych byl svědkem jeho odchodu,“ napsal Dean. Na jeho místo nenastupuje jediné zařízení, jeho úlohu nyní zvládá řada jiných přístrojů. Dean už své PC také opustil, jako svůj hlavní počítač nyní používá tablet.

Deanův počin sice nabyl prvním stolním počítačem vůbec, jeho uvedení 12. srpna 1981 ale vytvořilo vzor kopírovaný po následující tři dekády. Tvůrce PC od IBM ale ještě stolní počítače do starého železa úplně neodsouvá, podle něj už ale nejsou hnacím motorem inovací v oboru.

Ale interakce, kterou stolní počítače umožnily, změnila společnost. „Ukazuje se, že počítače měly velmi mocný dopad na hospodářství, společnost a životy lidí,“ dodává Dean.

Od stolních počítačů se už před šesti lety odklonila také IMB, když svou PC divizi prodala Lenovu. Dean se nyní ve firmě zaměřuje na šíření jejích technologií do Afriky. „Zatímco revoluce okolo PC měla obrovský dopad na celý svět, věřím, že práce, kterou nyní v Africe dělají IBM a další firmy, bude mít v dlouhodobém horizontu ještě větší efekt,“ píše Dean.

Výročí stolního počítače od IBM připomněl na firemním blogu i viceprezident Microsoftu Frank Shaw. Podle něj ale PC nečeká zánik, jen transformace do formy „PC-plus“. Letos by se podle něj mělo na světě prodat 400 milionů počítačů, takže o nějakém úpadku nemůže být řeč, dodává.