EULAlyzer: Víte, s čím při instalaci programů souhlasíte?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Různé podmínky používání a rozličná smluvní omezení jsou nedílnou součástí instalace programů. Díky programu EULAlyzer je můžete automaticky prozkoumat.

Ačkoliv při instalaci takřka každého programu musíme souhlasit s nabízenými podmínkami použití, málokdo je ve skutečnosti čte. Vše zpravidla končí automatickým zaškrtnutím pole, jen aby už instalace začala. Stejně tak je tomu při registraci do webových služeb. Někdy však může tento typ smlouvy obsahovat zajímavé informace a stavět uživatele do nevýhodné pozice – právě proto vznikl programu EULAlyzer, který podmínky automaticky projde a na důležité věci vás upozorní.

Text vložený do programu a připravený k analýzeText vložený do programu a připravený k analýze | Repro Zive.czText vložený do programu a připravený k analýze

Nejsnazší použití programu EULAlyzer ve zdarma dostupné verzi Personal spočívá v následování odkazu Scan new license agreement vhlavním okně. Poté můžete text licence z jiného, právě instalovaného programu vložit do nabízeného pole, případně využít zaměření textu nabízenou ikonou pro automatické zkopírování. Po stisknutí tlačítka Analyze projde program EULAlyzer vložený text smlouvy a vyhledá důležitá klíčová slova. Součástí je i hodnocení nebezpečnosti, případně odkaz přímo na odpovídající část textu.

Zobrazení potenciálně nebezpečných položek a hodnocení jejich rizikovostiZobrazení potenciálně nebezpečných položek a hodnocení jejich rizikovosti | Repro Zive.czZobrazení potenciálně nebezpečných položek a hodnocení jejich rizikovosti

Zdroj: Živě.cz