Eva Šeinerová, námět diplomových prací

Sedmička pokračuje v seriálu o osobnostech Karviné. Další z nich je sbormistryně, spoluzakladatelka sboru Permoník Eva Šeinerová.

Eva Šeinerová je ve světě sborového zpěvu pojem. Proslavila Permoník, a tím pádem i Karvinou, nejen po České republice, ale i v celém světě. V dobrém slova smyslu zasáhla do životů stovek mladých zpěváků a zpěvaček. Vedla je k tomu být nejen dobrým zpěvákem, ale i dobrým člověkem. Sboru věnovala celý svůj život. Právě její osobnost už byla předlohou mnoha slohových, dokonce i diplomových prací jejích žáků.

Dopis na téma Vážený mistře

„Ve škole nám zadali slohovou práci. Měl to být dopis na téma Vážený mistře. Adresátem byl někdo, komu chceme složit hold a vyjádřit vděk,“ vypráví studentka karvinského gymnázia Kamila Kurníková. Většina studentů si vybrala slavné herce, zpěváky nebo filozofy. Kurníková dlouho přemýšlela. Nakonec zvolila právě svou sbormistryni. „Psala jsem slohovku jako výraz díků za to, že mě paní Šeinerová vede k tomu, abych byla lepší člověk, abych něco uměla, za to, že mi z Permoníku udělala spolu se svým manželem Ivanem druhý domov,“ popisuje Kurníková.
Sbor Permoník je podle ní něco, co vede mladé zpěváky k tomu být shovívavější, tolerantnější, zkrátka jiní než ostatní, než většina národa. „Už teď se bojím okamžiku, až budu mít v ruce maturitní vysvědčení a možná i papír o přijetí na vysokou školu a budu se muset tady s tím vším rozloučit. Ale to je prozatím daleko, proto si užívám každé zkoušky a koncertu, protože to jsou nezapomenutelné a neopakovatelné zážitky. Mám zkrátka paní Šeinerovou ráda, moc si jí vážím a děkuji za to, co pro mě udělala a dělá,“ dodává Kurníková. Některé bývalé Permoníky a Permonice sbor natolik ovlivnil, že se mu rozhodli věnovat profesionálně.

Z žákyně se stala kolegyně

„Právě ona mě dovedla k profesi sbormistryně a učitelky hudby. Zpívat u ní ve sboru je nejen velká muzikantská škola, ale i velký dar pro každého, kdo se s ní může setkat, protože není jen skvělou sbormistryní, ale hlavně moudrým člověkem, který se svými zpěváky netráví pouze sborové zkoušky, ale ví o jejich radostech, starostech, poradí, pomůže,“ popisuje svou nyní už kolegyni Daniela Zuková.
Stejně jako ostatní chválou nešetří. „Je velkou ctí být její kolegyní, protože mne hodně naučila. Vlastně to nejdůležitější. Naučila mne lásce ke sboru. Proto jsem jí věnovala diplomovou práci, ve které jsem se snažila přiblížit ji jako pedagoga,“ vysvětluje Zuková. Sboru zůstala věrná i organizační pracovnice Věra Pazderová. „Mám jen pěkné vzpomínky. Když jsem maturovala, měla jsem svatý týden a nemusela jsem chodit do sboru, já přece jen chodila. Byl to relax, pocit spokojenosti a organismus byl navyklý, že v tuto dobu sedím na zkoušce a zpívám,“ vzpomíná Pazderová.

Žáci splnili manželům sen

K významnému jubileu manželům Šeinerovým splnili bývalí i současní žáci a spolupracovníci sen. Jako dárek jim věnovali let horkovzdušným balonem. „Byla to neskutečná krása. Pilot nás dokonce v jednu chvíli snesl tak nízko, že jsme se rukou mohli dotknout šišek na stromech. Startovali jsme ve Fryčovicích, kde nás s manželem poté symbolicky pasovali na Evu a Ivana z Fryčovic,“ s úsměvem vypráví Šeinerová. Permoník pod jejím vedením vítězí na prestižních mezinárodních soutěžích v Česku i v zahraničí. Na konci března se zpěváci z Karviné chystají odletět za moře. Dobýt New York.