Evropa se chystá na Měsíc, podepsala zakázku na vrtnou soupravu

Pohled na Měsíc

Pohled na Měsíc Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Evropská kosmická agentura pokračuje v přípravách měsíční mise. Na let, který se má konat v roce 2021 společně s Ruskem, zajišťuje technologická zařízení. Naposledy v tomto týdnu, kdy na leteckém veletrhu v britském Farnborough podepsala smlouvu o dodání vrtné soupravy. Tu má dodat italská společnost Leonardo-Finmeccanica.

Zařízení v hodnotě osmi milionů eur (216 milionů korun) s názvem Prospect má během mise Luna-Resurs pomoci analyzovat měsíční zdroje. Ty by měla souprava zkoumat v pánvi South Pole-Aitken, která se nachází na vzdálené straně vesmírného tělesa. Celá operace bude tedy probíhat v hlubokém mrazu, který se pohybuje kolem - 170 °C.

Vrtná souprava Prospect

Vrtná souprava ProspectVrtná souprava Prospect

„Obrovským úspěchem by bylo, pokud by se nám na Měsíci podařilo nalézt vodu, samozřejmě se budeme soustředit i na hledání jiných látek a minerálů. Ty by mohly být v budoucnosti použité pro podporu měsíčních misí s lidskou posádkou,“ řekl hlavní inženýr projektu, Richard Fisackerly.

Vrtná souprava Prospect je z velké části podobná dalším takovým zařízením, například tomu na ExoMars roveru. Ten bude v roce 2020 zkoumat povrch našeho rudého souseda. Podobné zařízení v roce 2014 rovněž zkoumalo povrch komety 67P.

Původně měla mise odletět již v roce 2018. /roblémy s financováním projektu, který má vyjít asi na 12 miliard korun, ale start odložily. Program Luna-Resurs plně plánuje ruský vesmírný program, kterému ESA pomáhá uzavírat smlouvy s některými dodavateli.