Evropská komise skladuje tisíce lahví vína pro státní návštěvy

Červené víno (Foto: ČTK)

Červené víno (Foto: ČTK) Zdroj: CTK

O tom, že je na místě pohostit a uvítat kolegy úředníky, diplomaty či více či méně významné politiky nejen vřelými slovy, ale občas třeba i sklenkou vína, je evidentně přesvědčena Evropská komise. Svědčí o tom minimálně zásoby vína, které ukrývá ve svých útrobách.

Evropská komise, což je výkonný orgán Evropské unie, má ve skladech na kolem patnácti a půl tisíce lahví vína v celkové hodnotě zhruba 260 tisíc eur (6,5 milionu korun). Zprávu dnes přinesl týdeník European Voice.

Informaci potvrdil i místopředseda komise odpovědný za administrativu a meziinstitucionální vztahy Maroš Šefčovič v reakci na dotaz jednoho rakouského europoslance.

V EU žijí milovníci červeného

Ne všechny lahve jsou v Bruselu. Část je například v Lucemburku či italské Ispře, kde sídlí jedno unijní výzkumné středisko. Komisní sklepy obsahují podle Šefčovičových údajů 10 662 lahví červeného vína, 1 557 lahví bílého vína, 3 347 lahví šumivého vína a 935 lahví tvrdého alkoholu.

Mezi jednotlivými kousky je samozřejmě velký kvalitativní i finanční rozdíl. Zatímco ta nejdražší lahev vína stála 48,9 euro (1 200 korun), tak ta nejlevnější vyšla úředníky na 2,78 eura (69 korun). Průměrná cena se pohybuje kolem 15 eur (370 korun). Pro letošek má komise naplánováno utratit za víno 36 tisíc eur (890 000 korun) a 2 300 eur (57 000 korun) za tvrdý alkohol.

„Komise nakupuje víno pro účely reprezentace vůči třetím stranám, jako jsou zástupci států, mezinárodních organizací a další zainteresované osoby zvenčí,“ podotkl Šefčovič.