Exekutoři: Nedáme pokoj

Sklad i trezor na radnici jsou plné věcí dlužníků. Chomutov chystá dražbu.

Chomutov / Spíše opravnu elektroniky než sklad zabavených věcí připomíná temná místnost ve sklepě chomutovského magistrátu. V regálech jsou naskládané hudební věže, DVD přehrávače, počítače a televize. Těch je tam nejvíc. „Měli jsme tu i čtyři plazmy. Z jediného panelákového bytu. V každém pokoji byla jedna. Pro ty si ale nájemník, který dlužil za pokuty, hned přišel. Vytáhl z kapsy několik desítek tisíc korun a vyplatil je,“ říká mluvčí radnice Tomáš Branda.

Lepší věci se v exekučním skladu dlouho neohřejí. Majitelé je kupují zpátky. Nadšení z toho ale nejsou. Třeba Evžen Bílý tvrdí, že dlužil za odpady osm stovek. „Exekutoři mi vzali televizi, věž i počítač za tisíce,“ říká Bílý. I když devadesát ze zabavených věcí si lidé už vykoupili, zůstvá v držení města ještě necelá stovka předmětů.

Mezi dlužníky je i čtrnáct žen, provozujících sexuální služby, kterým exekutoři zabavili cennosti přímo na ulici a naplnili jimi radniční trezor. Prostitutky si ale pro své prsteny, řetízky a mobily nechodí. Co si lidé nevykoupí, radnice prodá. „V polovině prosince uspořádáme dražbu všech zabavených věcí,“ informoval Branda.

Městští exekutoři vymáhají dluhy od lidí, kteří neplatí pokuty za přestupky a krádeže. „Dlužníci si musí uvědomit, že dokud nezaplatí, nedáme jim pokoj,“ upozorňuje primátorka Ivana Řápková.