Exkluzivně: Copa centrum má problém. Památkáři chtějí mít z gotických sklepů památku.

Na ministerstvu kultury leží žádost památkářů o vyhlášení gotických sklepů, které odkryl archeologický výzkum na Národní třídě na místě plánovaného Copa centra, kulturní památkou.

Plány obchodního centra s jejich zachováním nepočítali a je jen těžko představitelné, že by se sklepy mohly stát součástí novostavby bez radikálních změn v projektu. „Na objekt musí být nahlíženo jako na památku už v průběhu řízení,“ potvrdil Sedmičce mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar.

Podlahy nalezených sklepů jsou totiž zhruba čtyři metry pod povrchem, na okraji prvního podzemního podlaží centra. Gotické sklepy by měly zůstat v původním stavu na úkor části obchodních prostor a parkingu. Zatím není jasné, jestli si úpravy vyžádají nové stavební povolení. To by mohlo oddálil stavbu i o několik let.

Společnost Copa Group, kterou vlastní Sebastian Pawlowski, už několikrát posunula termín dokončení stavby. Internetové stránky firmy původně uváděly rok 2010. Už loni v létě ale při představování předběžných výsledků archeologického výzkumu termín dokončení posunula na konec roku 2011.

Sedmdesátka archeologů a jejich pomocníků zkoumala parcelu u stanice metra Národní třída zhruba rok, s několika měsíčním přerušením způsobeným sporem o úhradu faktur za výzkum. „Výzkum skončil 9. července ale ještě se sem budeme vracet během stavby,“ řekl šéf archeologů z Národního památkové ústavu Jaroslav Podliska .

Archeologové při něm učinili několik významných objevů. U Spálené ulice se jim podařilo odhalit neporušené gotických sklepů domů, které byly zbořené kvůli stavbě metra. Jedním z nich je sklep domu U Ježíška, kde byla pivnice a vinárna, kde scházeli slavní umělci. Ke štamgastům patřil třeba Jan Neruda. V roce 1873 tam vznikl literární časopis Lumír.