Exkluzivně: metro se chystá za hranice Prahy

Trasa chystaného metra D nemusí končit na jihu Prahy. Projektanti uvažují o tom, že koleje povedou i do středních Čech.

Podle zjištění týdeníku Sedmička může trasa D v budoucnu pokračovat za hranice Prahy směrem k novým satelitům, které za hlavním městem vyrůstají.

„Z plánované konečné stanice trasy D Depo Písnice by mohla trať pokračovat například do stále hustěji osídlených středočeských obcí, například do Vestce nebo Jesenice,“ říká David Krása, ředitel firmy Metroprojekt, která má plánování linky D na starosti.

Do středních Čech by trasa moderního metra zřejmě nevedla tunely, ale po povrchu. Charakterem by tak spíše připomínala příměstskou tramvaj.

Zatím jen úvahy

Metroprojekt i dopravní podnik však shodně dodávají, že zatím jde pouze o úvahy nad vzdálenou budoucností.

„Tuto možnost jsme probírali, ale zatím jako futuristickou vizi. Hodně záleží například na hustotě osídlení v této oblasti,“ uvádí generální ředitel dopravního podniku Martin Dvořák.
Myšlenkou se zaobíral i pražský magistrát.

„Projekt metra D opravdu počítá s dalším pokračováním za Písnici. Financovat by ho však měl Středočeský kraj a obce,“ dodává pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner.

Metro bez řidiče

Projekt metra D zatím s trasou, která povede ze stanice Náměstí Míru do Depa Písnice. První úsek se má podle plánů začít stavět v roce 2014.

Celá téměř jedenáctikilometrová linka, na níž budou jezdit soupravy bez řidiče, by měla být dokončená v roce 2024.