Exkluzivně: Zoo bude recyklovat mobily návštěvníků. Kvůli gorilám.

V pražské zoologické zahradě začnou v dubna sbírat od návštěvníků staré mobily. Pomohou ochránit gorily v přírodě.

Pražská zoo rozjíždí nový projekt. Od svých návštěvníků začne o prvním dubnovém víkendu vybírat staré mobilní telefony. Výtěžek z jejich recyklace půjde na záchranu goril v Africe, zjistil týdeník Sedmička.

Zoo už našla firmu, která bude mobily recyklovat. Je to Rema Systém a za každý odevzdaný telefon od firmy zahrada dostane deset korun na ochranu goril. Jak bude celý obchod vypadat?

„Lidé nám přinesou staré mobily, které už nebudou potřebovat. Za to, když budou chtít, dostanou samolepku, děti malou odměnu, a hlavně leták s vysvětlením, proč mobily vybíráme,“ řekl Sedmičce šéf zahrady Miroslav Bobek.

Češi zatím nejsou zvyklí mobily třídit. Přitom na tuzemský trh uvedou výrobci každý rok dva a půl milionu telefonů. „Když vezmeme, že průměrně je mobil používaný pět let, mělo být loni recyklovaných 1,8 milionu kusů. Ale ve skutečnosti jsme recyklovali jen pět procent,“ uvádí Markéta Vokáčová z Rema Systému.

Kolik peněz zahrada získá, je těžké odhadnout. „Počítám, že dostaneme tisíce mobilů, a to znamená desetitisíce korun. Nebudou to závratné částky, ale i s menším obnosem se dají dělat věci, které stojí za to.

Navíc pokud se povede testovací provoz a projekt bude úspěšný, tak počítám, že by se mohly zapojit i další české zoologické zahrady,“ míní ředitel Bobek.

Více čtěte v týdeníku Sedmička, který vychází 18. března.