Expedice Lhoce: Radek Jaroš se blíží pod velikány

Novoměstský horolezec v sobotu vyrazil z horského letiště v Lukle na pěší pochod do základního tábora pod Lhoce.

Novoměstský horolezec Radek Jaroš se minulý týden vydal vstříc dalšímu himálajskému dobrodružství. 4. dubna odletěl z Vídně přes Dauhá do Káthmándú. Z nepálského hlavního města teď putuje do základního tábora pod čtvrtou nejvyšší horu světa Lhoce (8516 m n.m.).

Po příletu do Káthmándú hned řešil první peripetie. „Sehnat krytku na moji novou kameru trvalo pět hodin lítání po městě,“ napsal z Nepálu Radek Jaroš.

I když se bude pokoušet stejně jako před dvěma roky na Manaslu o sólový výstup, sám v horách rozhodně nebude. Základní tábor, který je společný pro Lhoce i Mt. Everest, bude plný horolezců.

„Podle zpráv od agentury mám base camp společný se dvěma Němci. Na permitu (povolení k výstupu – pozn. red.) jsem ale se španělskou expedicí. S tou samou skupinou včetně Carlose Paunera, co jsem potkal na Manaslu. Je tady i Edurne Pasaban,“ vyzdvihuje Jaroš účast sedmatřicetileté Španělky, která loni jako první žena vůbec zdolala všech čtrnáct osmitisícovek. Ta ale letos míří na sousední Mt. Everest.

Po vyřízení všech administrativních formalit Radek Jaroš v sobotu odletěl do Lukly na letiště Tenzinga a Hillaryho, které vzhledem k mnoha nehodám nese nálepku nejnebezpečnějšího letiště světa. Odtud se vydal s nosiči na zhruba týdenní pěší pochod do base campu. „Žádný krok pro lidstvo, ale významný krok pro horolezce! Dnes jsem prošel vstupní branou do slavné vesnice šerpů, do Namche Bazaru,“ jásal Jaroš v sobotu poté, co dorazil do cíle mnoha trekařů.