Extrémní klání Winter Survival již vzdala polovina vojáků

voják v průběhu závodu Winter Survival

voják v průběhu závodu Winter Survival Zdroj: ctk

(VIDEO) Extrémní armádní soutěž v Jeseníkách s názvem Winter Survival vyřadila již více než polovinu účastníků. Doplatili především na únavu i zdravotní problémy. Závod doprovází silný mráz, vojáci přespávali dvě noci pod širým nebem až při minus 20 stupních. Osmnáctý ročník závodu, považovaného v podmínkách české armády za nejnáročnější sportovní soutěž, pokračuje do čtvrtka.

„V soutěži zůstalo osm hlídek, devět je již mimo soutěž. Důvody jsou vesměs zdravotní. Jde o vyčerpání, drobná zranění typu odrané paty do krve, poraněné koleno, natažené svaly. Vojáci vzdali soutěž i kvůli technickým problémům, jako například kvůli prasklému vázání či zlomené lyži,“ řekl mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Svou roli sehrál také mráz. Síly tak účastníkům ubraly i předchozí dvě noci, které strávili venku jen ve spacácích a ve sněhovém záhrabu. Zatímco v úterý ještě vojáci vvtipkovali, že až na chrápání kolegů se jim spalo dobře, únava a zima byla dnes na některých z nich viditelně znát. „Mráz byl stejný jako předchozí noc, pohyboval se kolem minus 20 stupňů. Rozhodně to nepřispělo těm, kteří byli už unavenější,“ dodal mluvčí závodu.

Závod letos doprovází nejen tuhé mrazy, ale i neobvyklé množství sněhu. Sněhová pokrývka sice vojákům umožňuje pohyb na lyžích, přesto se však místy brodí závějemi až po kolena. Při putování horskou přírodou se ke stanovištím dostávají pomocí map a souřadnic.

Z těchto záběrů si můžete udělat přibližný obrázek o pokračování armádní soutěže Winter Survival