Facebook poprvé zveřejnil fotografie ze svého obřího datového centra ve Švédsku

Takhle vypadá Facebook zeshora. Tedy alespoň jeho ředitelství.

Takhle vypadá Facebook zeshora. Tedy alespoň jeho ředitelství.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se díky vstupu Facebooku na burzu zařadil mezi 30 nejbohatších lidé planety.
Mladý miliardář a zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg se rozhodl, že minimálně polovinu svého majetku věnuje na charitativní účely. Jmění šestadvacetiletého Zuckerberg odhaduje časopis Forbes na 6,9 miliardy dolarů. Zuckerberg se tak připojí ke skupině The Giving Pledge (Darovací slib), kterou založili miliardář Warren Buffett a Bill Gates a jeho manželka Melinda.
Úspěšná firma. Nové peníze umožní šéfovi Facebooku Marku Zuckerbergovi snázezískávat špičkové zaměstnance, vyvíjet nové produkty a zřejmě i kupovat jiné podniky
Mark Zuckerberg
Šéf internetové sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg
6
Fotogalerie

Šéf Facebook Mark Zuckerberg se na svém facebookovém profilu pochlubil několika fotkami nového datového centra ve švédském městě Luleå. Jde o první datacentrum technologického kolosu mimo USA.

V areálu centra je podle Zuckerberga na 25 tisíc serverů, které vyžadují důkladné chlazení. Také proto bylo vybráno chladné místo nedaleko severního polárního kruhu. Díky tamnímu podnebí celý systém datového centra spotřebuje o 40 procent méně energie než tradiční datová centra. Navíc veškerá energie spotřebovaná v centru pochází z obnovitelných zdrojů - z lokálních vodních elektráren.

Podle Zuckerberga datové centrum ve Švédsku zabírá plochu šesti fotbalových hřišť. O tom, že Facebook postaví své první evropské datacentrum právě zde, se rozhodlo už v říjnu 2011. Plně funkční byla celá budova v roce 2014.

Facebook nyní buduje další evropské datové centrum. Na přelomu let 2017 a 2018 by se mělo spustit v Irsku, tedy v zemi, kde má firma své evropské sídlo. Stavba v Clonee už začala, celková investice se odhaduje na stovky milionů eur. „Naše datová centra poskytují veškeré naše služby. Jde o nejkomplexnější stroje, které jsme kdy vytvořili,“ tvrdí Zuckerberg.