Facebook prokazatelně zkracuje "vzdálenosti" mezi lidmi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Fotobanka CTK/Horazny Josef, Sterba Martin

Vzdálenost mezi lidmi se v éře Facebooku, kdy digitální přátelé jsou v dosahu jednoho kliknutí, zkracuje. Dokazuje to i studie, ve které provozovatel této sociální sítě zjistil, že každý uživatel se s ostatními zná maximálně přes téměř pět dalších uživatelů. Informovala na tom o svém webu televize CNN.

Práce srovnává experimenty amerického sociálního psychologa Stanleyho Milgrama, který se v 60. letech takzvaným fenoménem malého světa a šesti stupni odloučení zabýval. Facebook nyní zjistil, že „vzdálenostní“ průměr na této sociální síti činí jen 4,74 uživatelů.

„Ať vezmeme v úvahu nejzapadlejšího facebookového uživatele v sibiřské tundře nebo v peruánském deštném pralese, tak přítel vašeho přítele pravděpodobně zná známého jejich přítele,“ napsal Facebook v pojednání o anatomii této sociální sítě.

Studii ve spolupráci s univerzitou v italském Miláně založil Facebook na 721 milionech aktivních uživatelů. Facebook tento výzkum označil za vůbec největší, který se týkal sociálních sítí.

Tato kalifornská internetová společnost zjistila, že 99,6 procenta uživatelů od sebe dělí maximálně pět dalších lidí a 92 procenta dokonce jen čtyři. Podle výsledků je očividné, že „vzdálenost“ se neustále zkracuje, protože v roce 2008 byl průměr 5,28.

Nejbližší kruhy internetových přátel jsou podle zjištění Facebooku z hlediska věku a zeměpisné polohy pozoruhodně homogenní. „Zpozorovali jsme, že ačkoli je celý svět vzdálen jen několik stupňů, přátelé uživatelů jsou povětšinou stejně staří a pocházejí ze stejné země,“ uvedl Facebook.