Facebook v EU stáhne funkci rozpoznávání obličeje

facebook

facebook Zdroj: ctk

Internetová sociální síť Facebook v Evropské unii po vlně kritiky ze strany ochránců soukromí zastavuje kontroverzní funkci automatického rozpoznávání obličejů. Dnes to podle portálu německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung oznámil irský úřad na ochranu dat.

Funkce už nefunguje pro nové uživatele Facebooku. V případě lidí, kteří už konto na této sociální síti používají, by měly být informace o nich smazány do 15. října.

Podle představ Facebooku má funkce uživatelům ulehčit správu fotek a usnadnit jim na nich vyhledávat jejich přátele. Jakmile někdo nahraje na sociální síť fotografie, program pro rozpoznávání obličejů tváře na snímcích porovná s existujícími fotografiemi a jmény. Pak navrhne, že jména, která přiřadí k obličejům, k nim bude používat i na nových fotografiích. Funkci Facebook zavedl nejdříve ve Spojených státech, pak ji rozšířil i na uživatele jinde ve světě.

Facebook se nerozpoznávání obličeje nechce vzdát. Doufá, že v budoucnu funkci znovu uvede, „až se shodneme na nejlepším způsobu, jak upozornit a informovat uživatele“.

Irský úřad na ochranu dat je zodpovědný za kontrolu aktivit Facebooku v Evropě, protože americká firma má v této zemi své evropské sídlo. Aby sporné rozpoznávání obličejů používat přestal, úřad Facebooku doporučil koncem loňského roku. Proti nové funkci se ohradily úřady napříč Evropu, vlastní vyšetřování zahájili i Norové a Němci.