Faktor Woods rozhodne o výši kontraktu

Tiger Woods sport ovlivňuje i po svém odchodu.

Tiger Woods sport ovlivňuje i po svém odchodu. Zdroj: reuters

Další golfový turnaj ze série World Golf Championships – Bridgestone Invitational, který skončil dnes ráno, byl dějištěm návratu bývalé světové jedničky. Tiger Woods se po dvouměsíční pauze způsobené zraněním vrátil na hřiště. Pro celou PGA Tour to je dobrá zpráva. Dosavadní sledovanost za první půlrok totiž opět ukázala, že s Woodsovou neúčastí sledovanost turnajů výrazně klesá. A to v době, kdy PGA jedná o novém televizním kontraktu na další období.

Zatím se nepotvrdila slova komisaře PGA Tour Tima Finchema, jenž před startem letošní sezony prohlásil, že Woods sledovanost příliš neovlivňuje. „Ano, Tiger přivádí k televizním obrazovkám velký počet diváků, kteří by se jinak nedívali, ale hlavní část publika nijak neovlivňuje,“ uvedl Finchem na webu PGA Tour. „Jedná se o diváky, kteří usedají k obrazovkám týden co týden a sledují každý turnaj bez ohledu na to, zda Tiger hraje, nebo ne,“ dodal a upřesnil. „Máme za rok zhruba 50 turnajů. A Tiger hraje tak na 16. To, co komplikuje jednání o kontraktu, není jeho neúčast, ale celková ekonomická situace,“ tvrdil Finchem.

Skutečnost však těmto slovům příliš neodpovídá. Poslední kolo letošního turnaje US Open, jednoho ze čtyř majorů sezony, sledovalo o 26 procent méně diváků než loni. Loni skončil Woods čtvrtý, letos nehrál. Současný kontrakt se společností CBS, která zajišťuje přenosy z turnajů, vyprší na konci roku 2012.

Podle Finchema by měla být nová smlouva podepsána ještě letos. Detaily podmínek nebyly zveřejněny. Poslední zveřejněná částka se týkala čtyřletého kontraktu, jenž vypršel na konci roku 2006. Tehdy stanice CBS zaplatila 850 milionů dolarů. To bylo ale v době, kdy Woods dominoval a sledovanost byla vyšší než dnes.

Sean McManus ze společnosti CBS prohlásil, že hodnota golfu „závisí na tom, zda hraje Woods, a také na tom, jak hraje“. Podle něj bude právě tento faktor jedním z rozhodujících kritérií, podle nichž se určí výše nového kontraktu. „Budeme pozorně sledovat jeho výsledky,“ přiznal McManus. Zároveň ale uvedl, že vítěz posledního US Open Rory McIlroy z Irska by mohl být tím, kdo opět zvedne televizní sledovanost. „Jeho osobnost ho předurčuje k tomu, že by se mohl stát novým idolem,“ dodal McManus.